Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Προηγούνται οι ρουφιάνοι και κυρίως οι δολοφόνοι.

Η Επιτροπή Διαφάνειας της πΓΔΜ, καθήκον της οποίας είναι να προσδιορίσει ποιοι αξιωματούχοι της πΓΔΜ συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δέκα περίπου ύποπτοι, οκτώ εκ των οποίων είναι σήμερα βουλευτές ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και δικαστικοί υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, η επιτροπή κάνει λόγο για έναν βουλευτή του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και ένα δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της πΓΔΜ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή Διαφάνειας προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη συνεργασία αυτών των ατόμων με τις μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο τα ονόματά τους δεν μπορούν να ανακοινωθούν καθώς απαγορεύεται δια νόμου.
Την ιδια ώρα,ι υψηλόβαθμες πηγές του DUI ανέφεραν ότι το κόμμα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Διαφάνειας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι γνώριζαν για την περίπτωση του βουλευτή του DUI που συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και είχαν συστήσει στον επικεφαλής του κόμματος, κ. Αχμέτι, να προστατευθεί ο βουλευτής του κόμματος πριν την έναρξη ισχύος του σχετικού Νόμου, δηλαδή να του δινόταν μια θέση όπου δεν θα μπορούσε να εκτεθεί.
Ο Αντιπρόεδρος του DUI, Ράφιζ Αλίτι, ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τις εικασίες ότι ένας βουλευτής του κόμματος συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι άδικο να συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία αυτή άτομα τα οποία έχουν υποστεί διακριτική μεταχείριση εντός του κομμουνιστικού συστήματος ή άτομα που αναγκάστηκαν να αποδεχθούν να συνεργαστούν κάποτε με τις υπηρεσίες». Ο κ. Αλίτι υποστήριξε επίσης ότι είναι επίσης λάθος να μην συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία και να μην υπόκεινται σε κυρώσεις όσοι συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες μετά το 1991.

Από το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DPA ανακοίνωσαν ότι θα αποκαλύψουν σήμερα το όνομα του βουλευτή του DUI που συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (μια καλή ευκαιρία για να καταδείξουν στους αλβανούς ψηφοφόρους πως όσα ισχυριζόντουσαν την τελευταία δεκαετία, αληθεύουν). Το DPA εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι θα ασκηθεί πίεση στα άτομα που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το καθήκον της Επιτροπής Διαφάνειας προκειμένου να μην αποκαλύψουν το όνομα του βουλευτή. Παράλληλα, το DPA ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναλάβει την ευθύνη και θα αποκαλύψει τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη συνεργασία του βουλευτή του DUI με τις μυστικές υπηρεσίες. «Μια μικρή παρηγοριά γι’ αυτόν τον βουλευτή αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν και πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο κόμμα του, δηλαδή στο DUI, οι οποίοι συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε