Αντίδραση του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού.
«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι αναφερόμενος στην απόφαση ομάδας ελληνοαμερικανών που πρόκειται να επισκεφθεί αύριο Παρασκευή την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για πραγματοποιήσει λειτουργία.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Γκιουνάϊ είπε ότι «υπάρχει μία προσπάθεια που πηγάζει από το εξωτερικό και στρέφεται εναντίον του διαθρησκευτικού διαλόγου. Με μία συγκέντρωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι η Αγία Σοφία προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα αυτή. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα το επιτρέψει. Εμείς προστατεύουμε την Αγία Σοφία σαν κόρη οφθαλμού,. Ένας ναός 1.500 ετών δεν είναι κατάλληλος για διαδήλωση φανατικών ομάδων».Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες «ομάδα μουσουλμάνων πολιτών διατύπωσε το αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού. Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες. Οι πολίτες μας έδειξαν κατανόηση».
Ο Γκιουνάϊ σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είπε ότι «η Αγία Σοφία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος και πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα». «Δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα» είπε ο Γκιουνάϊ σχετικά με την αυριανή λειτουργία τονίζοντας ότι «εξάλλου έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν άδεια, πράγμα που δείχνει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καλοπροαίρετη».
Στην Αλεξανδρούπολη απόψε η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας
Το ραντεβού είναι σήμερα στις οκτώ το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί πρόκειται να συναντηθούν μέλη και υποστηρικτές της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» που με επικεφαλής τον ιδρυτή και πρόεδρό της, τον ελληνοαμερικανό Κρίς Σπύρου - πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθηνών και πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ - θα επιβιβαστούν αύριο στα λεωφορεία που θα τους οδηγήσουν στην Κωνσταντινούπολη για να τελέσουν θεία λειτουργία και να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία.
Για την επίσκεψη, όπως δήλωσε ο κ. Σπύρου, έχουν ενημερωθεί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και των ΗΠΑ, αλλά και οι πρεσβείες της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην Αθήνα καθώς πολλά μέλη θα είναι Αμερικανοί πολίτες. «Όλοι γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι πάμε εν ονόματι της ειρήνης και της συμφιλίωσης γνωρίζοντας απόλυτα τα δικαιώματά μας».
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί το επιστέγασμα μιας εκστρατείας που άρχισε το 2006 με την ίδρυση της εν λόγω οργάνωσης στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ από τον Κρις Σπύρου και αργότερα των οργανώσεων «Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας» και στόχο «να επανέλθει ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας στην αρχική του θρησκευτική χρήση».
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009, όπως μας εξήγησε ο κ. Σπύρου, μετά την ανακοίνωση ότι η Κωνσταντινούπολη θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010, με μία επιστολή του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, για τις προθέσεις της οργάνωσης να προσευχηθεί στον ναό της Αγίας Σοφίας καλώντας τον ίδιο να συμμετάσχει στην ιστορική αυτή στιγμή και επισημαίνοντας ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να στέκεται εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πιστών καθώς τέτοιες πρακτικές θίγουν τις αξίες του πολιτισμού, αρχές, συμφωνίες και διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι αντίθετες με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Πρόσφατα, όπως μας είπε ο κ. Σπύρου, ο νομικός σύμβουλος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγ. Σοφίας» στην Ουάσινγκτον, και πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου κ. Λένι Ντέιβις ζήτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ή αντιπροσώπους του προκειμένου να συζητήσουν δύο θέματα, αφενός την εν λόγω επίσκεψη στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αφετέρου την επαναφορά της Αγ. Σοφίας στην αρχική της χρήση. Ο νομικός σύμβουλος της οργάνωσης έλαβε επίσημη πρόσκληση από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον να συναντηθεί με αξιωματούχους για να συζητήσουν τα θέματα της επιστολής προς τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
«Η συνάντηση έγινε και ξεκινήσαμε ένα ιστορικό διάλογο επίλυσης του ουσιαστικού θέματος, που δεν είναι το εάν θα λειτουργήσουμε την Παρασκευή στην Αγία Σοφία αλλά εάν ο ναός θα παραμείνει όμηρος των πολιτικών απόψεων της κάθε κυβέρνησης της Τουρκίας. Το ίδιο θα έκανα εάν υπήρχε κάτι τέτοιο και στις ΗΠΑ, το ίδιο πράγμα θα ζητούσα και από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ό,τι έκανε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που ζήτησε την ισότητα της ύπαρξής του. Εμείς θέλουμε ως χριστιανοί ορθόδοξοι να μπορούμε να προσευχηθούμε στην «Μητέρα εκκλησία της χριστιανοσύνης», όπως οι Εβραίοι στο Τείχος των Δακρύων, οι μουσουλμάνοι στη Μέκκα, οι καθολικοί στον Άγιο Πέτρο. Αν δεν βρεθεί λύση υπάρχει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τώρα βρισκόμαστε στο 2ο βήμα, αυτό της διαπραγμάτευσης. Ήδη η έναρξη ενός διαλόγου είναι ένα πράσινο φως».
Ο κ. Σπύρου επισημαίνει τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας τονίζοντας ότι η οργάνωσή του «στηρίζει τους αδελφούς μουσουλμάνους» για το ίδιο θέμα, όπως αυτό προέκυψε πρόσφατα στην Ελβετία. «Πρόσφατα ο επικεφαλής της θρησκευτικής επιτροπής της Τουρκίας. κ. Αλί Μπαρντάκογλου είπε ότι οι χριστιανικές εκκλησίες πρέπει να λειτουργούν ως εκκλησίες. Εγώ του έγραψα και του είπα συγχαρητήρια για τη θέση του και τον κάλεσα να προσευχηθεί μαζί μας. Η αγιότητα του χώρου της Αγίας Σοφίας δεν σταμάτησε ποτέ. Ήταν και είναι οίκος του Θεού και απαιτεί περισσότερο σεβασμό. Αυτά τα πράγματα δεν συμβάλλουν ούτε στη συμφιλίωση των λαών, ούτε στην ειρήνη, ούτε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Εμείς δεν πάμε για πόλεμο. Πάμε ήρεμα και ήπια να προσευχηθούμε. Αν δεν μας επιτρέψουν την είσοδο θα προσευχηθούμε έξω από την Αγία Σοφία, και αμέσως μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής» μας εξήγησε ο κ. Σπύρου, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας,» ο οποίος φυλακίστηκε για τα ίδια πράγματα, ως «παθών» μπορεί πολύ καλά να κατανοήσει τον δικό μας πόνο και πόθο. Εμείς δεν βλέπουμε ότι η προσευχή μπορεί να βλάψει κανέναν. Δεν έβλαψε κανέναν η προσευχή που έκαναν οι μουσουλμάνοι στο κέντρο της Αθήνας».
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ