Με θέμα «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» πραγματοποιείται το δεύτερο διεθνές συνέδριο, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2007 για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά επίσης των Ποντίων, των Ελλήνων της Μ. Ασίας και των Ασσυρίων στην αυγή του 20ου αι.
Το Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ενωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) με ψήφισμά της αναγνώρισε ως γενοκτονίες όσα συνέβησαν εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ποντίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Παρόλα αυτά, μόνο η γενοκτονία των Αρμενίων έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από σειρά κρατών διεθνώς.
Η σειρά των διεθνών συνεδρίων με τον τίτλο «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» έχει ως στόχο τη χάραξη και υλοποίηση κοινής στρατηγικής για την αναγνώριση των εγκλημάτων κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας.
Οσο για την επίμονη ενασχόληση με το θέμα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αντώνης Παυλίδης δεν αφορά μόνο τη διεθνή αναγνώριση των συγκεκριμένων εγκλημάτων, αλλά την κινητοποίηση και την εγρήγορση των κοινωνιών απέναντι στο μέγιστο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη γενοκτονία.
Την πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή το βράδι στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής θα πραγματοποιήσει μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού, ο τέως Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου Βάσος Λυσσαρίδης.
Στο συνέδριο, που θα ξεκινήσει στις 9:00 του Σαββάτου και είναι ανοικτό στο κοινό, συμμετέχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας Χίλντα Τσομποϊάν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ευρώπης Αταμάν Σάμπρι, οι σημαντικοί Τούρκοι διανοητές Ραγκίπ Ζαράκογλου και Σαϊτ Τσετινόγλου, η ποντιακής και ασσυριακής καταγωγής Αμερικανίδα συγγραφέας Τέα Χάλο (γνωστή διεθνώς και στην Ελλάδα για το βιβλίο της «Ούτε το όνομά μου»), ο πρόεδρος της Ενωσης των Ευρωπαίων βουλευτών ελληνικής καταγωγής, Σουηδός βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, ο διευθυντής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ισράελ Τσάρνι.
Το διήμερο συνέδριο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: ιστορική διάσταση, νομικό ζήτημα και πολιτικές για την αναγνώριση των τριών γενοκτονιών. Στόχος, όπως εξήγησε η υπεύθυνη Τύπου Λιάνα Μυστακίδου, δεν είναι καθεαυτό το συνέδριο αλλά ό,τι θα ακολουθήσει το συνέδριο. Οχι τυχαία, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Κασπάρ Καραμπετιάν αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα προκειμένου να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Αρμενίων. Μίλησε για τη στενή συνεργασία ελληνικών και αρμενικών λόμπι στις ΗΠΑ μέσα στο Κογκρέσο και τις αμερικανικές Πολιτείες και κατέληξε: «Πρέπει να αναγνωρισθεί ευρέως από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η γενοκτονία των Αρμενίων και να συμπεριληφθεί αυτή των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μ. Ασία. Οι οργανώσεις πρέπει να δουλέψουν με επιμονή για να πάρει έκταση και να γίνει γνωστό ό,τι έχει συμβεί».
Επιπλέον πρότεινε να αποσταλούν άμεσα στα αγγλικά τα πρακτικά του συνεδρίου στους δυο εισηγητές της Εκθεσης Προόδου της Τουρκίας και στα κόμματα των Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να υπάρξει η ανάλογη πίεση προς την Τουρκία που αρνείται επιμόνως να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο παρελθόν.