Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Οι προτομές ηρώων και η δήθεν «ανεγκέφαλοι»

Τον τελευταίο καιρό, γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο συχνών φαινομένων βανδαλισμού και ασέβειας σε προτομές ηρώων, εθνικών σωματείων, αλλά και εθνικών μας συμβόλων.
Φαινόμενα που προκαλούν αγανάκτηση, δέος, αλλά και προβληματισμό για το κατάντημα μας ως κοινωνία, αλλά πιο πολύ ανησυχία για το σκοπό και το στόχο αυτών των πράξεων.
Όλοι μιλάνε για πράξεις «ανεγκέφαλων νεαρών», προσδίδοντας κατά κάποιον τρόπο με επιδερμική ανοχή ένα ελαφρυντικό και χωρίς ιδιαίτερης σημασίας πράξη, κάτι που προσωπικά δεν συμφωνώ και είμαι κάθετα και οριζόντια εναντίον.
Τι σημαίνει «ανεγκέφαλοι νεαροί;» Πνευματικά νεκροί; Χωρίς μυαλό; Χωρίς σκέψη και ψυχή μήπως;
Η μήπως χωρίς πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια;
Άρα «ανεγκέφαλοι νεαροί» δεν υπάρχουν, γιατί όταν πρέπει, όλα τα ξέρουν, όλα τα σκέφτονται από πριν, και όλα τα σχεδιάζουν πολύ καλά, με πονηριά και εξυπνάδα, αλλά και με «εγκέφαλο», αυτοί δε, που δεν μπορούν να σκεφτούν και συνωμοτικά να δράσουν, γιατί στερούνται μυαλού και «εγκεφάλου», είναι ήδη σε κάποια γνωστά ιδρύματα, ή τουλάχιστον έπρεπε να είναι.

Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, ότι αυτό το λέμε για να μη δώσουμε διαστάσεις και να οξύνουμε τα πνεύματα μεταξύ του λαού, προκαλώντας τη διχόνοια, τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος, κάτι που σέβομαι και το επικροτώ.

Όμως, τα φαινόμενα αυτά παίρνουν διαστάσεις, με την ανοχή όλων να φτάνει στα επίπεδα αδιαφορίας, πολύ περισσότερο από μέρους της Αστυνομίας, που πρέπει να αναλογιστούν και να προβληματιστούν ότι τέτοιες πράξεις είναι πρόκληση προς όλους τους εθνικά σκεπτόμενους πολίτες, αυτού του άγιου τόπου, με όλα τα κακά επακόλουθα που μπορεί να προκύψουν από τέτοιου είδους προκλήσεις.

Τα ερωτήματα που ευλόγως προκύπτουν εδώ είναι αδιαφορία; Ανοχή; Η αδυναμία από την Αστυνομία; Αφού, μετά από τόσα κατ’ επανάληψιν φαινόμενα βανδαλισμού σε εθνικά σωματεία, προτομών ηρώων και εθνικών μας συμβόλων, κανέναν δεν οδήγησε στη δικαιοσύνη για παραδειγματική τιμωρία.

Έτσι, επιτέλους, να μάθουμε και όλοι εμείς οι εθνικά σκεπτόμενοι πολίτες πόσο «ανεγκέφαλοι» είναι; Aν πίσω τους κρύβονται κάποιοι άλλοι; Σε ποιο ιδεολογικό χώρο ανήκουν; Αν κάπου ανήκουν και έχουν ιδεολογία βέβαια. Την καταγωγή τους, κατά πόσον είναι Έλληνες Κύπριοι, ή εχθροί της κουλτούρας, του πολιτισμού, της ιστορίας και κατ’ επέκτασιν της ίδιας της πατρίδος τους;

Έχω την άποψη ότι η σιωπή είναι και ανοχή, γι’ αυτό να μου επιτραπεί ωμά και κατηγορηματικά, να προκαλέσω όλους αυτούς τους δήθεν «ανεγκέφαλους», τη «μαγκιά» και την «παλληκαριά» τους, αν τολμούν να τη δείξουν σε λάβαρα που με ντροπή κυματίζουν πέραν της γραμμής αντιπαράταξης και σε μνημεία που οι εχθροί της πατρίδας μας, με «ντροπιαστική περηφάνια», θυμίζουν την κατοχή, όπως η τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο.

Ίσως τότε και μόνον αντιληφθούν όλοι αυτοί οι δήθεν «ανεγκέφαλοι, το πώς και γιατί. Αλλά και πόση αρετή και τόλμη χρειάζεται να έχει κάποιος, για να αποκτήσει το δικαίωμα και ο λαός να τον τιμά με μνημεία και προτομές ηρώων, με συντροφιά μόνο τα εθνικά μας λάβαρα να κυματίζουν περήφανα, για να θυμίζουν στον καθένα μας τη λεβεντιά και την αληθινή παλληκαριά, αφού για την πατρίδα αλλά και όλους εμάς, έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν. Την ίδιά τους τη ζωή.

Για όλους εμάς, που σήμερα με ανοχή και σχετική αδιαφορία παρακολουθούμε πράξεις ασέβειας και ασυνειδησίας από κάποιους δήθεν «ανεγκέφαλους».

Δεν είναι σκοπός μου να οξύνω τα πνεύματα, αλλά επιτέλους να αγγίξω τις χορδές και τις συνειδήσεις όλων αυτών που έχουν την ευθύνη της διατήρησης του νόμου και της τάξης, αλλά και της ομόνοιας μεταξύ του λαού.

ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Αγ. Αθανασίου

http://www.sigmalive.com/