Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Υπόλογοι το Ισραήλ και η Χαμάς για την επίθεση στη Γάζα το 2008

Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν πραγματοποίησαν στον βαθμό που θα έπρεπε ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι έρευνες των δύο μερών, τις οποίες είχε ζητήσει ο δικαστής Γκολντστόουν, "εξακολουθούν να μην έχουν ολοκληρωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες δεν καλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές", εξηγεί η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στην οποία ανατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο να εξετάσει τις ενδεχόμενες δικαστικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
Στην έκθεση καταγγέλλεται το γεγονός ότι η Χαμάς "δεν έκανε καμιά σοβαρή προσπάθεια για να απαντήσει στις καταγγελίες" που διατυπώνονταν σε βάρος της στην έκθεση Γκολντστόουν, ενώ η ισραηλινή πλευρά απείχε από τη διαδικασία, αρνούμενη να συμμετάσχει.
Περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης διάρκειας 22 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008.

ΠΗΓΗ