Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής


Παραιτήσεις αξιωματούχων και απολύσεις συγκλονίζουν το Κίεβο,  ιδιαίτερα στο Τμήμα Ανώτατης Διοίκησης,
καθώς ήρθε στο φως μια μεγάλη κλίμακα διαφθοράς, η οποία φαίνεται να είχε στόχο εκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει.

Ορισμένοι ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, μετά την αποκάλυψη αγορών προμηθειών για τον στρατό σε διογκωμένες τιμές. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας που ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Πέντε περιφερειακοί κυβερνήτες απολύθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της πρωτεύουσας Κιέβου, καθώς και ορισμένων βοηθών υπουργών. 

Αυτό ήρθε λίγες μέρες μετά την απόλυση του αναπληρωτή υπουργού Δημοτικής Ανάπτυξης ως ύποπτος για δωροδοκία 400.000 δολαρίων.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να εκδώσει δήλωση για να καθησυχάσει τους δωρητές, λέγοντας ότι η αποχώρηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων.

Θα καταφέρει η κυβέρνηση του Κιέβου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού της και των δυτικών χορηγών υποστήριξης;

Γράφει χαρακτηριστικά η  ουκρανική εφημερίδα του Ντνιπροπετρόφσκ gazeta-fp.com:

«Στην αρχή της πλήρους εισβολής, οι αρχές στο Κίεβο αντιμετώπισαν ένα απροσδόκητο πρόβλημα. Δεν υπήρχε ούτε ένας εισαγωγέας όπλων στη χώρα, επειδή όλα τα χρόνια της ανεξαρτησίας, η Ουκρανία εξήγαγε μόνο όπλα. Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας απαιτούσε γρήγορες αποφάσεις.  Είναι αλήθεια ότι η βιασύνη συχνά παρείχε την ευκαιρία στους κατ' επάγγελμα τυχοδιώκτες να πλουτίσουν σε βάρος του πολέμου». 

Και πιο κάτω:

  «Υπήρχαν τρομακτικές καταστάσεις όταν αρκετοί διαφορετικοί προμηθευτές από την Ουκρανία ανταγωνίζονταν μεταξύ τους και διόγκωναν την τιμή των όπλων. Και μάλιστα για αυτήν (την τιμή) που οι κυβερνήσεις - εταίροι ήταν έτοιμες να προσφέρουν στη χώρα μας απλώς ως δωρεάν βοήθεια»

«Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι οι «επίσημοι εκπρόσωποι» ήταν κοινοί  απατεώνες», όπως σημειώνεται.


The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος