Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Οι Ρώσοι «τύφλωσαν» το σύστημα προειδοποίησης του ΝΑΤΟ: Απέτυχε να εντοπίσει τους ρωσικούς πυραύλους

 

Νέα στοιχεία για τις ρωσικές παρεμβολές την ώρα των επιθέσεων στην Ουκρανία

Μια ομάδα ναυτικής επίθεσης, η οποία περιλαμβάνει φρεγάτες, 3 υποβρύχια και το αποβατικό πλοίο Pyotr Morgunov, αναχώρησε στις 11 Ιανουαρίου από τη βάση του Novorossiysk.


Υποβρύχια κλάσης Kilo έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση επιθέσεων με πυραύλους κρουζ Kalibr στην Ουκρανία.


Μετά τον απόπλου της ρωσικής αρμάδας  σημειώθηκαν  έντονες παρεμβολές  του GPS στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.


Αμέσως το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει 3 αεροσκάφη E-3 AWACS στην αεροπορική βάση Otopeni στη Ρουμανία.


Αυτή η απόφαση δείχνει ότι κάτι έχει αρχίσει να πηγαίνει στραβά στο ουκρανικό αμυντικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από το ΝΑΤΟ.



Η Ρωσία πραγματοποίησε αρκετές επιθέσεις στο Κίεβο, στην πόλη Ζαπορόζιε και στη ναυτική βάση Ochakovo στην περιοχή του Μικολάιβ.


Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δεν λειτούργησε.


Ο αναπληρωτής διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστράτηγος Alexander Pavlyuk σημείωσε ότι «τα αίτια των εκρήξεων θα ανακοινωθούν χωριστά».


Βασικά οι Ουκρανοί δεν ξέρουν τι και από που τους χτύπησε. Μόλις 6 ώρες μετά την επίθεση έμαθαν ότι ρωσικοί πύραυλοι εισήλθαν στην Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας.


Είναι πιθανό η Ρωσία να έχει δημιουργήσει ορισμένες «ζώνες κάλυψης»  για εναέρια και δορυφορικά συστήματα ανίχνευσης. Οι Ρώσοι διαθέτουν αρκετά αποτελεσματικά συστήματα παρεμβολών , όπως το R 330ZH Zhitel και το Krasuha-4.


Το R 330ZH Zhitel παρακολουθεί τη διαδικασία  (μετάδοσης και λήψης) μεταξύ των δορυφορικών δικτύων πλοήγησης NAVSTAR (GPS) και των αερομεταφερόμενων μέσων αναγνώρισης (RC-135V, RQ-4B, E-3 AWACS).


Ταυτόχρονα με την παρακολούθηση, το R 330ZH Jitel διακόπτει τη λήψη και τη μετάδοση (παράδοση πληροφοριών) από πλατφόρμες εναέριας αναγνώρισης.


Σε ότι αφορά το σύστημα  Krasuha-4 αποστολή του είναι να μπλοκάρει τα ραντάρ των επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης (RC-135V, P-8A Poseidon και E-8C JSTARS), των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης E-3 AWACS και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης (US RQ-4B Global Hawk drones).


Το Krasuha-4 παρεμβάλει  επίσης τους δορυφόρους ραντάρ στρατιωτικής αναγνώρισης των ΗΠΑ Lacrosse και Onyx.


Η αδυναμία των αεροσκαφών ηλεκτρονικής αναγνώρισης του ΝΑΤΟ να προειδοποιήσουν την Ουκρανία για μια επικείμενη ρωσική αεροπορική επιδρομή θα αναγκάσει τους Ουκρανούς να διατηρήσουν λειτουργικά τα ραντάρ των αντιαεροπορικών τους συστημάτων, εάν βέβαια αυτό γίνει δυνατό.


https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/922104_oi-rosoi-tyflosan-systima-proeidopoiisis-toy-nato-apetyhe-na