Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Η ταυτόχρονη λήψη εμβολίου Covid της Pfizer και εμβολίου γρίπης ίσως συνδέεται με εγκεφαλικό, λέει ο FDA

 
Το συμπέρασμα αυτό του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων προκύπτει ύστερα από προκαταρκτική έρευνα με αφορμή την ανησυχία για την ασφάλεια που τέθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer

H λήψη της αναμνηστικής δόσης της Pfizer για τη νόσο Covid και του εμβολίου για τη γρίπη την ίδια ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προειδοποιεί σε ανάλυσή του ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).


Όπως αναφέρουν το αμερικανικό δίκτυο «CNBC» και η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ύστερα από προκαταρκτική έρευνα με αφορμή την ανησυχία για την ασφάλεια που τέθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer.


Στις αρχές του μήνα ένα από τα συστήματα επιτήρησης εμβολίων της ΗΠΑ έδειξε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer και ενός αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.


Αξιωματούχοι του οργανικού FDA που διερεύνησαν τον συσχετισμό αυτό, έσπευσαν να υποστήριξαν ότι, οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν κάνει επίσης το εμβόλιο γρίπης την ίδια μέρα, κάτι που μπορεί να είναι ένας παράγοντας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν και τις δύο δόσεις - της Covid και της γρίπης- ταυτόχρονα αυτόν τον χειμώνα, ύστερα από μια μεγάλη πίεση για τη δημόσια υγεία από τον Λευκό Οίκο.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Δρ. Ασίς Ιχα, συντονιστής Αντιμετώπισης Covid του Λευκού Οίκου, έσπευσε να τονίσει: «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Θεός μας έδωσε δύο χέρια — το ένα για το εμβόλιο της γρίπης και το άλλο για το εμβόλιο της νόσου Covid».


Ο FDA θα ξεκινήσει μεγαλύτερη μελέτη για να εξετάσει πιθανά προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της νόσου Covid και της γρίπης.


Με τον τρόπο αυτό, τα ευρήματα της έρευνας του αμερικανικού οργανισμού θα τον βοηθήσουν εάν θα συνεχίσει τη σύστασή του να κάνει κανείς και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα τον επόμενο χειμώνα.


Ο Δρ Γουόλιντ Γκέλαντ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση, τόνισε ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.


Η πιθανή σχέση μεταξύ των εμβολίων και των εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελεί μέρος μιας ανεξάρτητης ανασκόπησης του αμερικανικού οργανισμού FDA για το εμβόλιο της Pfizer για τη νόσο Covid, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.


Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πολιτική εμβολίων.


Αν και θα επηρεάσει μόνο όλους όσοι είναι ακόμη ανεμβολίαστοι κατά του ιού, η αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένα βασικό βήμα για να γίνει το εμβόλιο της Covid ένα ετήσιο εμβόλιο, όπως είναι για τη γρίπη.

https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1333439/koronoios-ipa-i-tautohroni-lipsi-emvoliou-covid-tis-pfizer-kai-emvoliou-gripis-isos-sundeetai-me-egefaliko-leei-o-fda/