Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Διαμελισμός και δίωξη της Ορθοδοξίας λόγω ''Δύσης''



 Επιφάνιος Ντουμένκο: Οι πατριώτες πρέπει να απαρνηθούν τους «Ρώσους» Άγιούς

Ο Επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ) Σεργκέι (Επιφάνιος) δήλωσε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αρνηθούν τον Άγιο προστάτη τους, όταν αυτός έχει σχέση με την Ρωσική Εκκλησία.


Ο Επικεφαλής της ΟΕΟ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να απαρνηθούν τον Άγιο, με το όνομα του οποίου βαπτίστηκαν, όταν αυτός ο άγιος έχει σχέση με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ή με τη Ρωσία.


Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της ιστοσελίδας lb.ua για το τι να κάνει σε περίπτωση που έχει βαπτιστεί με το όνομα της Αγίας Ξένιας της Αγίας Πετρούπολης, ο Ντουμένκο απάντησε ότι στο εξής πρέπει να προσεύχεται σε κάποια άλλη Ξένια: «Μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή αγίου. Αν πάρουμε την περίπτωση της Ξένιας, υπάρχουν άλλες Ξένιες, προς τιμήν των οποίων μπορεί να αλλάξει κανείς την ημέρα της γιορτής του». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που ένας άνθρωπος θέλει να αρνηθεί τον άγιό του για κάποιον άλλο, πρέπει να πάρει ευλογία από ιερέα.


Ταυτόχρονα, ο Ντουμένκο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που πιστοί της ΟΕΟ απαίτησαν να παραμείνουν οι «Ρώσοι» Άγιοι στα μηναία.


«Αναγκαστήκαμε να αφήσουμε κάποιους γνωστούς και τιμώμενους αγίους, αν και ξέρουμε ποιο ρόλο είχαν παίξει κάποιες φορές στην ιστορία», - συμπλήρωσε ο Ντουμένκο, αναφερόμενος στην Αγία Ξένια της Αγίας Πετρούπολης, στον Άγιο Πρίγκιπα Αλέξανδρο Νέβσκι και άλλους αγίους.


Ο Επιφάνιος είναι σίγουρος ότι η παρουσία αυτών των αγίων στα μηναία είναι προσωρινή, και αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχει ζήτηση από τους ενορίτες. Μόλις αλλάξει η γενιά, οι πιστοί ούτε που θα θυμούνται αυτούς τους αγίους.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έτσι συνέβη στην ιστορία: υπήρχε συγκεκριμένη περίοδος που ήμασταν ενωμένοι και ήμασταν σε καθεστώς πνευματικής κατοχής, γι΄αυτό και χρειάζεται χρόνος για να απομακρυνθούμε σταδιακά από τη ρωσική αυτή παράδοση».


Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα


ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων

https://gr.pravoslavie.ru/150432.html