Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Βλαντίμιρ Λεγκόϊντα: Η επίθεση εναντίον της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία μεταμορφώνεται σε καταπίεση των θρησκευτικών συναισθημάτων


 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Patriarchia.ru, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος επί των σχέσεων της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ κ.Β.Ρ.Λεγκόϊντα, στην εκπομπή «Svetlyi vecher» του ραδιοφωνικού σταθμού «Vera»,

σχολίασε τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ), Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ.Αντώνιος, σε συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Ο κ.Λεγκόϊντα τόνισε την ιστορική σημασία αυτού του γεγονότος. Για πρώτη φορά στην ιστορία υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας και η οποία αφορούσε στη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία.


Ο κ.Λεγκόϊντα τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση του Μητροπολίτη Αντωνίου, δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος. Όσοι μίλησαν, μετέφεραν τα έτοιμα εκ των προτέρων κείμενα και αγνόησαν όλα τα γεγονότα, στα οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρου του ΤΕΕΣ.


Σύμφωνα με τον κ.Β.Λεγκόϊντα, αυτή η ομιλία υπεράσπισης των ορθόδοξων πιστών είναι επακόλουθο της προφανούς στροφής των ουκρανικών αρχών που ασκούν ισχυρές πιέσεις στον κλήρο και την κοινότητα της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προσπάθεια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να υπογραμμίσει την πλήρη αυτονομία της σε όλους τους τομείς και η διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδονται σε αυτήν την πίεση, όμως, δυστυχώς, όπως βλέπουμε, δε φέρνουν τα ποθούμενα αποτελέσματα».


Απαντώντας σε ερώτηση του παρουσιαστή της εκπομπής για τον υποτιθέμενο τελικό σκοπό των διωγμών, ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν βλέψεις εκ μέρους των ουκρανικών αρχών να διαλύσουν ολοσχερώς την μοναδική κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία. Μαζί με αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη ότι «υπάρχει η νομική πλευρά, αλλά υπάρχουν και οι πιστοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν προς το παρόν να μετακινούνται σε σχισματικές δομές κάτι που πρέπει να απασχολεί πολύ σοβαρά οποιαδήποτε εξουσία».


«Τα όσα συμβαίνουν δε φαίνονται να έχουν χαρακτήρα επίθεσης εναντίον της κανονικής Εκκλησίας, αλλά να είναι ένα γενικό χτύπημα εναντίον της θρησκευτικότητας στην Ουκρανία. Όλο αυτό δεν έχει να κάνει και τόσο πολύ πλέον με την πίστη, με τη θρησκεία, με τα πράγματα ουσίας», αλλά καταλήγει να είναι «καταλήψεις και καταπίεση των θρησκευτικών συναισθημάτων», - ανακεφαλαίωσε ο κ.Β.Λεγκόϊντα.


Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα


Pravoslavie.ru

https://gr.pravoslavie.ru/150629.html