Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Μάστιγα ο Ναζισμός στην Ευρώπη


 Για πρώτη φορά: Τροπολογία στο Σύνταγμα της Ελβετίας θα απαγορεύει τα ναζιστικά σύμβολα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελβετίας, οι νομοθέτες της Γενεύης εισήγαγαν σχέδια τροπολογιών στο σύνταγμα του καντονιού που θα απαγόρευαν την εμφάνιση ή τη χρήση ναζιστικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους.


Η νομοθετική συνέλευση της Γενεύης συζήτησε την πρόταση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος την Παρασκευή και ψήφισε με 56 κατά 28 υπέρ για να παραπέμψει το σχέδιο στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πληρέστερη αναθεώρηση.

«Όλοι είπαν ότι συμφωνούν με το κείμενο, ότι είναι επιθυμητό, ​​απαραίτητο και χρήσιμο», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Φρανσουά Λεφόρ.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο:

«Όλο και περισσότερες φωνές υψώνονται στην Ελβετία προκειμένου η χώρα να συνταχθεί με τους ευρωπαίους γείτονές της, οι οποίοι, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, απαγορεύουν τα ναζιστικά σύμβολα». 

Στη Γαλλία, ο νόμος απαγορεύει την έκθεση αντικειμένων των Ναζί αλλά όχι την πώλησή τους, ακόμη κι αν σπάνια γίνεται ανεκτή. Στην Ελβετία, «η χρήση ναζιστικών συμβόλων δεν απαγορεύεται σε δημόσιο χώρο, εφόσον δεν συνοδεύεται από μήνυμα ή δήλωση που προωθεί τη ρατσιστική ή αντισημιτική ιδεολογία», διευκρινίζει ο Johanne Gurfinkiel, γενικός γραμματέας της Cicad, εκπροσωπώντας εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις στο γαλλόφωνο τμήμα της αλπικής χώρας.

Εάν οι νομοθέτες της Γενεύης εγκρίνουν την πρωτοβουλία, πρέπει να εγκριθεί από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Ελβετίας στη Βέρνη, ακολουθούμενο από ένα καντονικό δημοψήφισμα.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του ελβετικού κοινοβουλίου είχε προηγουμένως υποστηρίξει την απαγόρευση των ναζιστικών συμβόλων.

«Στην Ελβετία, η έκθεση και η πώληση ναζιστικών αντικειμένων δεν απαγορεύονται. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μια ναζιστική σημαία μπορεί να παρουσιάζεται σε μια ανταλλαγή όπλων και τα διακριτικά του Τρίτου Ράιχ να πωλούνται στο διαδίκτυο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, τουλάχιστον στο καντόνι της Γενεύης», γράφει η Les Tempes της Γενεύης.


Αυτό το κενό στη νομοθεσία χρησιμοποιείται ενεργά από νεοναζιστικές ομάδες και όσους βγάζουν χρήματα πουλώντας αγαθά με σύμβολα του Τρίτου Ράιχ.


Εν τω μεταξύ, η Ελβετία, η οποία παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δέχεται αυξανόμενη πίεση να ρυθμίσει την εμφάνιση των ναζιστικών συμβόλων, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.


Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πέρυσι ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει τρόπους απαγόρευσης των ναζιστικών συμβόλων.


Τον Δεκέμβριο, είπαν ότι μια τέτοια απαγόρευση «είναι δυνατή κατ' αρχήν, αλλά η δημιουργία ενός νέου προτύπου θα αντιμετώπιζε σημαντικά νομικά εμπόδια».

Les Tempes


The Hellenic Information Team

https://www.echedoros-a.gr/2023/01/blog-post_484.html

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος