Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Ενοχλημένη η Αθήνα με τις προκλήσεις Τούρκου υφυπουργού: Τι κρύβουν τα περί "τουρκικής μειονότητας"

 

Νέο γύρο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πυροδότησε η περιοδεία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη.

Στον απόηχο της διπλωματικής κόντρας Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες τον Απρίλιο, οι Τούρκοι φαίνεται να συνεχίζουν τις προκλήσεις: Νέος γύρος αντιπαράθεσης πυροδοτήθηκε με αφορμή την υποτιθέμενη «τουρκική μειονότητα» που η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχει στη Θράκη.

Αιχμή του δόρατος των προκλήσεων έγινε η ίδια η ανάρτηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στο Twitter στην οποία έκανε λόγο για «συμπατριώτες του που καταπιέζονται στην Ελλάδα».

Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν στο Sputnik τη δυσαρέσκειά τους για τη δημιουργία δυσμενούς κλίματος μετά την ιδιωτική επίσκεψη του Κιράν στην Ελλάδα. «Πιάνει το γαϊτανάκι των προκλήσεων από εκεί που το άφησε μετά την επίσκεψη Δένδια» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι πηγές αναφέρουν ότι «η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε διαστρέβλωση τις πραγματικότητας που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που δεν είναι σε καμία περίπτωση τουρκική, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης».

Ήταν Ένα Ευτυχισμένο Ζευγάρι Μέχρι Που Ο Άντρας Είδε Κάτι Ασυνήθιστο Στην Φωτογραφία Που Του Έστειλε Η Γυναίκα Του

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πάντως ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ως τα μέσα Ιουνίου, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει κλειδώσει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, πόσο μάλλον ο ακριβής χρόνος της.

Ο Τούρκος υφυπ. Εξωτερικών έκανε βόλτα στη Θεσσαλονίκη - Το μήνυμα ενάντια σε "πιέσεις σε ομογενείς"

Για ποιο λόγο η Τουρκία εμμένει να χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μειονότητα στην Ελλάδα

Ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστηρίζει ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι μεταξύ άλλων ο έλεγχος ακίνητης περιουσίας της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από την υπόθεση του μουσουλμανικού ιεροσπουδαστηρίου.

Παράλληλα, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι στη Θράκη οι θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά, κάτι που «προσπαθεί να συκοφαντήσει ο τουρκικός εθνικισμός». Ο κ. Στυλιανίδης έχει ως πάγια θέση ότι η Ελλάδα έχει χρέος να προστατέψει τις υποομάδες της μειονότητας από «βίαιο εκτουρκισμό».

«Οργανωμένο σχέδιο» βλέπει, από την πλευρά του, ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου.

«Επιθυμία των Τούρκων αποτελεί να θέσουν θέμα για δήθεν ύπαρξη "μεγάλης τουρκικής μειονότητας" στη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θράκη έως τη Θεσσαλονίκη. Μιλούν για "οθωμανικά μνημεία", μιλούν με "ψευδομουφτήδες" και διάφορους συλλόγους. Με όλα αυτά θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν δικαιώματα σε αυτόν τον τόπο» σημειώνει, ενώ παράλληλα τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στους Τούρκους να πραγματοποιούν αυτές τις επισκέψεις.

«Τις βαφτίζουν "ιδιωτικές", όμως η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε κηρύξει τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών ανεπιθύμητο μετά την πρώτη προκλητική δήλωση. Στο μοτίβο αυτό θα έπρεπε να κηρύσσεται ανεπιθύμητος οποιοσδήποτε Τούρκος παράγοντας θα πήγαινε στη Βόρεια Ελλάδα».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Θράκη να πάθει αυτό που έπαθε η Κύπρος το 1974, όπως έχουν περιγράψει κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι -κοινοβουλευτικοί και εξωκοινοβουλευτικοί- με τη βίαιη και παράνομη διχοτόμηση του νησιού, ο αναλυτής τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό: «Δεν θα είναι στρατιωτική η εισβολή, αλλά κάποια στιγμή οι Τούρκοι θα εγείρουν θέμα αυτονομίας και αυτοδιαθέσεως» υποστηρίζει.

https://sputniknews.gr/20210506/enohlimeni-i-athina-gia-tis-prokliseis-toyrkoy-yfypoyrgoy-ti-kryvoyn-ta-peri-toyrkikis-meionotitas-12580583.html