Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

H βάπτιση των κατεχομένων έγινε με νονό τον Πομπέο. Και το όνομα αυτού ''κεντρικό τμήμα του Ισραήλ''!


Ενώ η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε το «προκλητικό, εγκληματικό» ταξίδι, ο Μάικ Πομπέο 
έγινε την Πέμπτη ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφτηκε τα υψίπεδα του Γκολάν από πέρυσι που η Ουάσινγκτον αναγνώρισε την ισραηλινή κυριαρχία στο οροπέδιο, όπως σημειώνει ισραηλινό δημοσίευμα.

Η επίσκεψη (σπάνια, αλλά όχι η πρώτη από έναν υπουργό εν ενεργεία) πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες καθώς ο Πομπέο που έγινε ο πρώτος κορυφαίος απεσταλμένος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε έναν οικισμό της Δυτικής Όχθης.

Ο Πομπέο περιόδευσε τμήματα του Γκολάν στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία υπό αυστηρή ασφάλεια με ένα ελικόπτερο Blackhawk, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

«Δεν μπορείτε να στέκεστε εδώ και να κοιτάζετε τι διασχίζει τα σύνορα και να αρνήστε το κύριο πράγμα που αναγνώρισε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αυτό που αρνήθηκαν οι προηγούμενοι πρόεδροι», δήλωσε ο Πομπέο, αναφερόμενος στην απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή πέρυσι.

«Αυτό είναι μέρος του Ισραήλ και κεντρικό τμήμα του Ισραήλ», είπε ο Πομπέο.

Καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως εκκλήσεις από «τα σαλόνια στην Ευρώπη και τους ελίτ θεσμούς της Αμερικής», για την επιστροφή των Υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ στη Συρία, μια περιοχή που το εβραϊκό κράτος κατέλαβε στον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 και αργότερα προσαρτήθηκε.

«Φανταστείτε τον [Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ] Άσαντ να ελέγχει αυτό το μέρος, τον κίνδυνο βλάβης στη Δύση και το Ισραήλ», δήλωσε ο Πομπέο.

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε το «προκλητικό βήμα πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ και μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο πραγματοποίησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η Συρία επιβεβαιώνει ότι τέτοιες εγκληματικές επισκέψεις ενθαρρύνουν [το Ισραήλ] να συνεχίσει την επικίνδυνη εχθρική του προσέγγιση».

Ο Ασκενάζι εξήρε τη στάση τον Πομπέο για την αναγνώριση της «στρατηγικής σημασίας των Υψωμάτων του Γκολάν», λέγοντας ότι επειδή ο Πομπέο έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, «γνωρίζει τα γεγονότα, αλλά επέμεινε να έρθει, για να δει την περιοχή από πρώτο χέρι», όπως σημειώνεται.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος