Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο σχολιάζει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου



Την απόφαση χθες της Ιεράς Συνόδου στο ζήτημα της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφανίου σχολιάζει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, 

εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα «προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου».

Ο κ. Οσάτσι είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα.

«Αυτό που έκανε ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος είναι απαράδεκτο. Θεωρούμε ότι ο Βαρθολομαίος παραβίασε τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενεργούσε μονομερώς και δεν έχει προβεί σε διαβουλεύσεις με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες πάνω σ ’αυτό το θέμα», ανέφερε ο Πρέσβης της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ολοφάνερο, ότι το έκανε αυτό μετά από πίεση από έξω».

«Προκάλεσε σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται», είπε ο κ. Οσάτσι, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ομοφωνία και μεταξύ των Κυπρίων ιεραρχών, όπως έδειξαν οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το σχίσμα δεν θα γίνει ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και θα μπορέσει η κυπριακή Εκκλησία να ξεπεράσει τις διαφορές που προέκυψαν, και να διατηρήσει την ενότητα των ιεραρχών της».

«Η πίστη της στους εκκλησιαστικούς κανόνες πρέπει να υπερνικήσει», είπε.

Σε αναφορά του στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου όπως αυτή ανακοινώθηκε, ο Πρέσβης της Ρωσίας αναφέρει ότι όπως σημειώνεται η Ιερά Σύνοδος «προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση στο πλαίσιο της οποίας όλοι θα εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσης».

Αυτό, σημειώνει ο κ. Οσάτσι, «είναι δυνατό μόνο μέσω της επιστροφής στην κανονική εκκλησιαστική τάξη και συνοδική αρχή της εκκλησίας».

«Είμαστε σίγουροι, ότι όλα τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικά αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ