Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Υγειονομικός όλεθρος σε πολλές χώρες-Αναστέλλονται εμβόλια γρίπης λόγω θανάτων

 

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον «εθνικισμό των εμβολίων» Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη στη διανομή κάθε εμβολίου, που θα παραχθεί στο μέλλον κατά του νέου κορωνοϊού, με φόντο την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Σε μια ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την έναρξη των εργασιών μιας παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, διάρκειας τριών ημερών, στο Βερολίνο, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το μοναδικό μέσο για να ξεπεραστεί η πανδημία είναι το κάνουμε όλοι μαζί και να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. 

«Είναι φυσικό ότι οι χώρες θέλουν, καταρχάς, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, όμως εάν και όταν έχουμε στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά.

 Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να εμβολιάσουμε ορισμένους ανθρώπους σε όλες τις χώρες παρά όλους τους ανθρώπους σε ορισμένες χώρες», επισήμανε. «Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ο εθνικισμός του εμβολίου θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει», συμπλήρωσε ο ίδιος. Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, που έχει σκοτώσει πάνω από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.

 Δεκάδες εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στο πιο προηγμένο στάδιο της φάσης 3, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη κάνει μεγάλες παραγγελίες στις επιχειρήσεις που δημιουργούν τα πιο υποσχόμενα εμβόλια. 

Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες, που θα μπορούσαν να μείνουν παραμελημένες. Μέρκελ: Έχουμε πάρα πολύ δύσκολους μήνες μπροστά μας Η Καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε «πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία!» 

«Έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δύσκολους μήνες!», τόνισε για μία ακόμη φορά σε δραματικούς τόνους η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και στα μέτρα που εκτιμά ότι πρέπει να εφαρμοστούν. 

«Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία!», είπε χαρακτηριστικά και εισηγήθηκε να μην πραγματοποιηθούν μεγάλες διοργανώσεις τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο – ούτε καν σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας BILD, η Καγκελάριος, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στα κρατιδιακά κοινοβούλια, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Γερμανία και, ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ομολόγησε ότι δεν έχει καθόλου καλό προαίσθημα. 

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», φέρεται να δήλωσε, ενώ εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με την BILD, η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε τον κορονοϊό «μάστιγα» και «συμφορά» την οποία δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.


 Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Καγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι δεν εισακούσθηκαν οι εκκλήσεις της να μην πραγματοποιηθούν τουριστικά ταξίδια αυτή την περίοδο. «Αυτό (ενν. η νέα έξαρση) συνέβη από εκείνους που πήγαν διακοπές», είπε στους συνομιλητές της, αναφερόμενη και στην ανακοίνωση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Τόμας Κρόιτσερ, σχετικά με 4000 κρούσματα στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία και στο Κόσοβο. 

Η Καγκελάριος απέφυγε ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «lockdown», αν και επισήμανε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι ο ιός μπορεί να ελεγχθεί «με απλά μέσα». 

Το μοντέλο της Κορέας δεν μπορεί να λειτουργήσει εδώ, φέρεται να είπε, επειδή υπάρχουν τα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 Για αυτό και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα έχει μόνο περιορισμένη απόδοση, σημείωσε. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προσπάθεια της γερμανικής Biontech θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα ή το τέλος Μαρτίου.


 Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε όμως και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, μιλώντας στην BILD am Sonntag, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός νέου «lockdown», εφόσον δεν αποδώσουν οι κανόνες περιορισμού των επαφών τις προσεχείς δύο έως τρεις εβδομάδες. Ειδικά για το Βερολίνο, το οποίο θεωρείται εδώ και μέρες «περιοχή κινδύνου», η κρατιδιακή υπουργός Υγείας Ντιλέκ Καλαϊτσί (SPD) έχει ετοιμάσει σχέδιο μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται πολύ κοντά στην λογική του «lockdown» και αναμένεται να συζητηθούν αύριο στο τοπικό Κοινοβούλιο. Βασική προτεραιότητα παραμένει πάντως η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών.

 Σιγκαπούρη: Αναστέλλεται η χρήση δύο εμβολίων κατά της γρίπης λόγω δεκάδων θανάτων στη Νότια Κορέα Οι αρχές της Σιγκαπούρης αποφάσισαν να ανασταλεί προσωρινά η χρήση δύο αντιγριπικών εμβολίων προληπτικά, καθώς 48 άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκαν στη Νότια Κορέα πέθαναν. 

Η Σιγκαπούρη έγινε έτσι μια από τις πρώτες χώρες που ανακοινώνουν την αναστολή της χρήσης των συγκεκριμένων εμβολίων. 


Ως το Σάββατο, οι αρχές στη Σεούλ είχαν καταγράψει 48 θανάτους ανθρώπων που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, αλλά επέμειναν ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς λένε πως δεν έχει διαπιστωθεί σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ των σκευασμάτων αυτών και των θανάτων. Δεν έχει καταγραφεί ως αυτό το στάδιο κανένας θάνατος στη Σιγκαπούρη ο οποίος να συνδέεται με τον εμβολιασμό εναντίον της γρίπης. 

Η απόφαση να ανασταλεί η χρήση των SKYCellflu Quadrivalent και VaxigripTetra έχει προληπτικό χαρακτήρα, εξήγησαν αργά χθες Κυριακή το βράδυ το υπουργείο Υγείας και η Αρχή Επιστημών της Υγείας. 

Η Αρχή βρίσκεται σε επαφή με τις νοτιοκορεάτικες αρχές από τις οποίες περιμένει περισσότερες πληροφορίες στο πλαίσιο της έρευνάς τους για να διακριβωθεί εάν οι θάνατοι σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Το SKYCellflu Quadrivalent παράγεται από τη νοτιοκορεάτικη SK Bioscience και διανέμεται στη Σιγκαπούρη από την AJ Biologics. 

Το VaxigripTetra παράγεται από τη Sanofi και διανέμεται στη χώρα από τη Sanofi Aventis. Δύο άλλα εμβόλια τα οποία έχουν διανεμηθεί στη Σιγκαπούρη για την εποχή της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο την περίοδο 2020/2021 μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, διαβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές. Λιβύη: 1.639 κρούσματα και 5 θάνατοι σε 24 ώρες Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 1.639 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό άνευ προηγουμένου στην εμπόλεμη χώρα. Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν άλλοι 5 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 


Στον αντίποδα, ακόμη 766 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύθηκαν να φθάνει τους 30.731. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λιβύη ανέρχεται σε 795 νεκρούς επί συνόλου 56.013 περιπτώσεων μόλυνσης. Πάνω από 20.000 νέα κρούσματα στην Ιταλία και 128 νεκροί σε 24 ώρες – Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία

 Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.273 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 161.880 διαγνωστικά τεστ. Χθες τα περιστατικά ήταν 19.644, με 151 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 1.208 ασθενείς, 80 περισσότεροι από χθες. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, 5.762 καταγράφονται στη Λομβαρδία, 2.800 στο Πεδεμόντιο, 2.590 στην περιφέρεια της Νάπολης -την Καμπανία- 1.800 στην Τοσκάνη και 1.541 στο Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη.


 «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, τα επείγοντα περιστατικά αλλά και οι νοσοκομειακοί θάλαμοι είναι υπερπλήρεις», τονίζουν οι γιατροί του ιταλικού συστήματος υγείας. Οι εκπρόσωποί τους προσθέτουν ότι «αν συνεχιστεί η εξάπλωση της πανδημίας με τον σημερινό ρυθμό, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου στις ΜΕΘ της χώρας δεν θα υπάρχει καμία κενή θέση» ενώ εκτιμούν ότι «και τα τελευταία αυτά μέτρα της κυβέρνησης Κόντε, μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή».

   Τουρκία: 2.017 κρούσματα και 72 θάνατοι σε 24 ώρες Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 2.017 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 361.801. Το ίδιο διάστημα, 72 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 9.799 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 1.744 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πάντως, ακόμη 1.297 ασθενείς κρίθηκε πως ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύθηκαν να φθάνει τους 314.390. Γερμανία: 8.685 κρούσματα και 24 θάνατοι από τον κορονοϊό σε 24 ώρες Οαριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8.685 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 437.866, δείχνουν τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. 

Το ίδιο διάστημα, 24 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει τους 10.056 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προέβλεψε χθες ότι η Γερμανία έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους μήνες» και ζήτησε από τους συμπολίτες της να δείξουν «πειθαρχία». Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, λέει ο προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ

 Ο προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ «δεν θα θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία» της Covid-19, την οποία συνέκρινε εκ νέου με τη γρίπη, μετά την ανακοίνωση ότι πρόσωπα από το περιβάλλον του αντιπροέδρου Μάικ Πενς μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό. «Να τι θα κάνουμε. 

Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε» την ασθένεια, δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Διότι πρόκειται για έναν μεταδοτικό ιό, όπως ακριβώς η γρίπη», συμπλήρωσε. 

Η Καμάλα Χάρις, που διεκδικεί την αντιπροεδρία των ΗΠΑ στο πλευρό του Δημοκρατικού υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν, αμέσως κατηγόρησε τη διοίκηση Τραμπ ότι παραδέχθηκε την ήττα της. 

«Ομολογούν την ήττα τους», είπε σε δημοσιογράφους στο Μίσιγκαν, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Μαρκ Μίντοους. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα προεδρικής διοίκησης στην αμερικανική ιστορία», συμπλήρωσε. 

Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων, επειδή, από την αρχή της πανδημίας, έχει την τάση να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του κορονοϊού, συγκρίνοντάς τον ορισμένες φορές με την εποχική γρίπη. Αφού προσβλήθηκε και ο ίδιος από την Covid-19 στις αρχές Οκτωβρίου και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για τρεις ημέρες, διαβεβαιώνει έκτοτε ότι «θεραπεύτηκε» και έχει πλέον «ανοσία» χάρη στις πειραματικές θεραπείες. 

Εντούτοις, οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο σε επίπεδο θανάτων, με σχεδόν 225.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό. Ο προσωπάρχης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, Μαρκ Σορτ, διαγνώστηκε με τη νόσο Covid-19 χθες Σάββατο, όπως και τουλάχιστον άλλοι 2 σύμβουλοί του. 

Όμως, ο Μάικ Πενς, που διευθύνει την ομάδα της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού, αποφάσισε να μην ακυρώσει τις συναντήσεις του στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Μάικ Πενς «θα φοράει μάσκα σήμερα», είπε ο Μαρκ Μίντοους, αν και σπανίως φοράει δημοσίως. 

Ερωτηθείς σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου απάντησε: «Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία», κατηγορώντας τον Τζο Μπάιντεν ότι θέλει «βάλει όλους σε καραντίνα». Μεξικό: 4.360 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, 181 θάνατοι σε 24 ώρες

 Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 4.630 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 181 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19. 

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 88.924 νεκρούς επί συνόλου 891.160 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα. 

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν σημειώσει ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. 

Βραζιλία: 13.493 κρούσματα και 231 θάνατοι σε 24 ώρες Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 231 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 13.493 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 157.493 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού επί συνόλου 5.394.128 μολύνσεων. 

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βραζιλία συνεχίζει να είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν τον ΗΠΑ, μολονότι οι αριθμοί των ασθενών που υποκύπτουν και των ανθρώπων που μολύνονται έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την κορύφωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, από τον Μάιο ως τον Ιούλιο. 


Ινδία: 45.148 κρούσματα και 480 θάνατοι σε 24 ώρες Aυξήθηκε κατά 45.148 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 7,91 εκατομμύρια, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη κατατάσσεται επίσης δεύτερη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 8,1 εκατομμύρια.

 Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα η Ινδία κατέγραψε παράλληλα τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό θανάτων των τελευταίων περίπου τεσσάρων μηνών: 480, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 119.014 στη γιγαντιαία χώρα.

 powered by Rubicon Project Ισημερινός: Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας μολύνθηκε από τον κορωνοϊό Ο δήμαρχος του Κίτο, της πρωτεύουσας του Ισημερινού, ο Χόρχε Γιούντα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τίθεται σε καραντίνα, «όπως απαιτούν οι κανονισμοί», καθώς διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

«Οι δραστηριότητές μας σημαίνουν ότι εκτιθέμεθα περισσότερο στον ιό και, παρότι λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, θέλω να σας ενημερώσω ότι διαγνώστηκα θετικός» στον SARS-CoV-2, ανέφερε ο Γιούντα μέσω Twitter, προτρέποντας τους συμπολίτες του να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ο δήμαρχος — ο οποίος ήταν γιατρός προτού εκλεγεί — εγκαινίασε τις τελευταίες εβδομάδες δημόσια έργα σε διάφορες συνοικίες του Κίτο. Η πρωτεύουσα αποτελεί πλέον επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Κατά το υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες στην πόλη καταγράφηκαν 1.609 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολό τους να ανέρχεται στα 50.694.


Πηγή: ΑΠΕ


https://parallaximag.gr/epikairotita/ygeionomikos-olethros-se-polles-chores-anastellontai-emvolia-gripis-logo-thanaton