Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Στο 92% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V! - Εμείς εδώ... καραντίνα


Από τη στιγμή που υπάρχει το ρωσικό εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 92% έτοιμο προς προμήθεια και έτοιμο για να δοθεί άδεια προς παραγωγής του από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες και η ελληνική κυβέρνηση
επιλέγει την καραντίνα για τον ελληνικό λαό και το «πάγωμα» της ελληνικής οικονομία, θα πρέπει να δοθεί επαρκής και επίσημη εξήγηση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα λεπτά, στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V, διαπιστώθηκε πως έχει δείξει 92% αποτελεσματικότητα βάσει της πρώτης ενδιάμεσης ανάλυσης που έγινε 21 ημέρες μετά την πρώτη δοκιμή στους εθελοντές.

Προς το παρόν, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη και με τη συμμετοχή placebo, φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Πάνω από 20.000 από αυτούς έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, ενώ πάνω από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση.

«Οι δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνoϊού, η μελέτη χωρίστηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo και δείχνει ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η παρατήρηση 10.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, που εκπροσωπούνται από γιατρούς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, «επιβεβαίωσε επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90%».

«Από τις 11 Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Μερικοί από όσους εμβολιάστηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας» προσθέτει η ανακοίνωση

Η παρατήρηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για έξι μήνες και μετά από αυτό θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Στην αντίθετη όχθη του Ατλαντικού,  ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική εταιρεία Biontech αναμένοντας την έγκριση του εμβολίου του κατά της νόσου Covid- 19 από την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την διανομή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια καθόλου εύκολη επιχείρηση, λόγω των συγκεκριμένων αναγκών για την διατήρηση των εμβολίων. Το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C κάτι το οποίο καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά τους .

Τα εμβόλια της Pfizer που διανέμονται στις ΗΠΑ θα προέρχονται από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής που βρίσκεται στο Kalamazoo του Μίσιγκαν. Η αποστολή τους θα περιλαμβάνει τεράστια εμπορευματοκιβώτια, φορτηγά και αεροπλάνα. Τα θερμομονωμένα κοντέινερς μεταφοράς θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο και θα μεταφέρουν 975 φιαλίδια του εμβολίου που το καθένα περιέχει πέντε δόσεις, για συνολικά 4.875 δόσεις.

Καθημερινά, έξι φορτηγά θα μεταφέρουν τις δόσεις του εμβολίου μέσω ιδιωτικών αερομεταφορέων όπως η FedEx, η UPS ή η DHL, οι οποίοι θα παραδίδουν τα εμβόλια σε πολιτείες των ΗΠΑ σε μία έως δύο ημέρες και σε ολόκληρο τον κόσμο σε τρεις, δήλωσε η Pfizer στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εταιρεία υπολογίζει ότι, κατά μέσο όρο, θα γίνονται ημερησίως 20 αεροπορικές αποστολές παγκοσμίως. Η FedEx θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια από τις αρχές Πολιτικής Αεροπορίας για τη μεταφορά τόσο του ξηρού πάγου, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για το πλήρωμα σε περίπτωση που από λάθος αεριοποιηθεί - δήλωσε η εταιρεία Pfizer στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όταν τα κουτιά φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, μπορούν να ανοίξουν μόνο για λίγο, και μόνο δύο φορές την ημέρα.

Την ίδια όμως στιγμή οι μαρτυρίες για παρενέργειες από το εμβόλιο δημιουργούν προβληματισμό. Εθελοντές που εμβολιάστηκαν περιγράφουν με μελανά χρώματα την αντίδραση του σωματός τους.

Κάποιοι μίλησαν για βαρύ hangover, με έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους στους μύες. 

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, παραθέτει την μαρτυρίας μια 45χρονης εθελόντριας η οποία δήλωσε ότι  η πρώτη δόση της προκάλεσε παρενέργειες, ίδιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, που εντάθηκαν μετά την δεύτερη δόση.

Ένας άλλος εθελοντής, ο 44χρονος Γκλεν Ντισίλντς, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν.

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναμένονται και νεότερα από δεύτερη ομάδα εθελοντών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν εικονικό εμβόλιο ή όχι.


https://www.pronews.gr/ygeia/farmaka/933312_nea-stoiheia-sto-92-i-apotelesmatikotita-toy-sputnik-v