Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Συνεχίζεται η προσευχητική ζωή στις διωκόμενες ενορίες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας [φωτο]




Κοινότητα στην εκκλησιαστική επαρχία Βολύν, στο χωριό Μπρόνιτσα του δήμου Κάμεν Κασίραναός, από την οποία ναός της αφαρπάχτηκε, εξακολουθεί να προσεύχεται σε προσωρινή εκκλησία ενώ άρχισε την κατασκευή μιας νέας. 
Στην εκκλησιαστική επαρχίας Αλεξάνδρειας στο χωριό Ουσπένκα, του δήμου Ονούφριεφ, της Περιφέρειας Κιροβογκράντ, μετά το σφράγισμα του ναού της θρησκευτικής κοινότητας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αυτή συνεχίζει τη λατρευτική της ζωή. Τα παραπάνω μετέδωσε το Ενημερωτικό-Μορφωτικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, επικαλούμενο τα Γραφεία Τύπου των αντίστοιχων εκκλησιαστικών επαρχιών.


Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της εκκλησιαστικής επαρχίας Βολύν, στις 8 Νοεμβρίου 2020, ο βικάριος της εκκλησιαστικής επαρχίας Βολύν, Επίσκοπος Κάμεν Κασίρα, Αθανάσιος, πραγματοποίησε την τελετή καταθέσεως του θεμελίου λίθου του νέου ναού της εικόνας της Παναγίας Γοργοεπηκόου στο χωριό Μπρόνιτσα, του δήμου Κάμεν Κασίρα, της Περιφέρειας Βολύν.

Επίσης, συμμετείχαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αλεξέγιεφκα, Πρωθιερέας Μπογντάν Ανδρεϊτσούκ, ο Προϊστάμενος του ναού, Ιερέας Ναζάριος Πριϊμάκ και κληρικοί των εκκλησιαστικών επαρχιών Βολύν και Βλαντίμιρ επί του Βολύν της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.


Ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τον σταυρό, τον ακρογωνιαίο λίθο, τα θεμέλια τού υπό κατασκευή κτηρίου και τοποθέτησε μια αναμνηστική κάψουλα.

Στο κατώφλι του μελλοντικού ναού, τον Θεοφιλέστατο υποδέχθηκαν οι μαθητές του κατηχητικού σχολείου, το οποίο άρχισε να λειτουργεί φέτος στην ενορία.


Στα θεμέλια του ναού τοποθετήθηκαν λείψανα των σφαγιασθέντων μαρτύρων στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, λίθοι από την Ιερουσαλήμ, το Άγιον Όρος και από τα Μύρα της Λυκίας.

Εν κατακλείδι, ο Ιεράρχης ευχήθηκε στον Προϊστάμενο της ενορίας και τους ενορίες να τους ενδυναμώνει ο Θεός στο περαιτέρω έργο τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι αυτή η θρησκευτική κοινότητα στερήθηκε του δικαιώματος να προσεύχεται στον ναό, ο οποίος μεταβιβάσθηκε στην κοινότητα της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας». Μετά την κατάληψη του ναού, οι πιστοί μαζί με τον Προϊστάμενό τους άρχισαν να συνέρχονται για προσευχή σε οικία ιδιώτη. Στη συνέχεια, οι ενορίτες έκτισαν έναν προσωρινό ναό, όπου και προσέρχονται για προσευχή ενώ έχουν ήδη αρχίσει την κατασκευή ενός παραδοσιακού πέτρινου ναού.


Στις 7 Νοεμβρίου, το Ψυχοσάββατο του Αγίου Δημητρίου, ο Πρωθιερέας Ιωάννης Ονίσκο και οι πιστοί της ενορίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας προσήλθαν σε τοπικό κοιμητήριο του χωριού Ουσπένκα, του δήμου Ονούφριεφ, της Περιφέρειας Κιροβογκράντ, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, όπως πληροφορούμαστε από το Γραφείο Τύπου της εκκλησιαστικής επαρχίας της Αλεξανδρείας.

Παρά τη δύσκολη κατάσταση με τον σφραγισθέντα ναό, η κοινότητα συνεχίζει τον λατρευτικό της βίο.


Να υπενθυμίσουμε ότι στις 6 Νοεμβρίου ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου της εκκλησιαστικής επαρχίας της Αλεξανδρείας σφραγίσθηκε μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για την ουσία της συγκρούσεως σχετικά με τα δικαιώματα κυριότητας επί του λατρευτικού κτηρίου. Εκείνη την ημέρα, οι οπαδοί της «Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», με τη συνεργασία της αστυνομίας, τοποθέτησαν δικές τους κλειδαριές στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

news.church.ua

11/13/2020