Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Το Σύνταγμα έχει κεφαλή την Αγία Τριάδα και οφείλουν όχι μόνο οι Ιεράρχες, αλλά και οι πολιτικοί να το υπηρετούν στο ακέραιο



Διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται έντονη συζήτηση γιατί οι Μητροπολίτες δεν αντιδρούν στα μέτρα της Κυβέρνησης,
τα οποία αφορούν και το κλείσιμο των Ιερών Ναών για τους πιστούς.
Δεν χρειάζεται να πούμε και να σχολιάσουμε κάτι από την πλευρά μας, αλλά θα ενθυμίσουμε στους αναγνώστες τι γίνεται με την εκλογή κάθε Μητροπολίτη.

Ο κληρικός που εκλέγεται από το Σώμα της Ιεραρχίας, λίγες ημέρες μέτα την χειροτονία, μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου δίνει την λεγόμενη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του ΠτΔ.

Η διαβεβαίωση έχει ως εξής:

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

Όπως φαίνεται στο κείμενο της διαβεβαίωσης, ο κάθε νέος Αρχιερέας δηλώνει με όρκο και υπογραφή την υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους.

Μέχρι σήμερα η Εκκλησία έχει αρμονική σχέση με την Πολιτεία, παρόλο των σοβαρών προβλημάτων που υπήρξαν κατά καιρούς.

Επομένως το Σύνταγμα έχει κεφαλή την Αγία Τριάδα και οφείλουν όχι μόνο οι Ιεράρχες, αλλά και οι πολιτικοί να το υπηρετούν στο ακέραιο.

Παρόλο αυτά κανένας νόμος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, όταν αυτός παραβιάζει τον θεμέλιο λίθο του ισχύοντος Συντάγματος που είναι η Αγία Τριάδα!