Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ντομπρόβσκις: Αφού κατέστρεψε τη χώρα του έρχεται να κάνει τα ίδια και στην Ελλάδα

Την τελευταία φορά που ανέλαβε να «καθαρίσει» οδήγησε στη μετανάστευση πάνω από το 13% των συμπατριωτών του προκαλώντας δημογραφική καταστροφή.
Σχεδόν 400 χωριά της χώρας του εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους και κινδυνεύουν να σβήσουν από τον χάρτη.
Ο λόγος για τον Λετονό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, που από τα ξημερώματα βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να ελέγξει επί τόπου την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, αλλά και να πιέσει προκειμένου να μην υπάρξει ουδεμία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα της 12ης-13ης Ιουλίου.
Ο βασικός τοποτηρητής του Βερολίνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απόλυτα σαφής στην τελευταία πριν από την άφιξή του στην Αθήνα συνέντευξη (στο «Βήμα της Κυριακής»): «Δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για χάσιμο… τα πράγματα είναι απλά: Απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων».
Το «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» ανεξαρτήτως κόστους δεν είναι άγνωστο στον Λετονό κεντροδεξιό πολιτικό.
Ο Ντομπρόβσκις θεωρείται ο πολιτικός που εφάρμοσε μια από τις πιο ακραίες πολιτικές λιτότητας μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης.
Διορίστηκε πρωθυπουργός της Λετονίας τον Φεβρουάριο του 2009 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος προκατόχου του εν μέσω διαδηλώσεων και βαθιάς ύφεσης.
Η οικονομία της Λετονίας -επί χρόνια το καλύτερο παράδειγμα του τουρμποκαπιταλισμού χάρη στην ανεξέλεγκτη πιστωτική επέκταση και τη φούσκα στην αγορά των ακινήτων- κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος λίγο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 ξεπέρασε το 10%, ενώ το 2009 άγγιξε το 12%.
Η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 50%. Ο περισσότερο φυσικός και λιγότερο οικονομολόγος Ντομπρόβσκις απάντησε -κατόπιν συστάσεως του ΔΝΤ- με άγριες περικοπές και λιτότητα.
Αποτέλεσμα, η μαζική έξοδος των Λετονών από τη χώρα. Οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες ήταν νέοι μεταξύ 20 και 30 ετών με πανεπιστημιακές σπουδές και έφυγαν προς Βρετανία, Ιρλανδία, Φινλανδία.

Εδιωξε τους Λετονούς

Σήμερα ο πληθυσμός της χώρας γερνάει, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, σε κάθε φορολογούμενο εργαζόμενο αντιστοιχούν 4 συνταξιούχοι.
Αντίθετα με τους ανθρώπους, τα νούμερα πήγαν καλύτερα. Τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας ανέκαμψαν, η οικονομική ανάπτυξη επανήλθε επαληθεύοντας την αποτελεσματικότητα των γερμανικών πολιτικών λιτότητας.
Ο Ντομπρόβσκις παραιτήθηκε το 2013 όταν ένα σουπερμάρκετ στη Ρίγα κατέρρευσε σκοτώνοντας 54 πολίτες. Δεν πήγε χαμένος όμως. Τον επόμενο χρόνο επιβραβεύτηκε από τους ινστρούκτορές του με τη θέση του αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών