Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Συμφώνησαν η Ελλάδα να γίνει αποικία;

Γερμανία: Απελάσεις-εξπρές προσφύγων με τη συνδρομή του στρατού!
Απελάσεις προσφύγων ακόμη και με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, σχεδιάζει η Γερμανία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, όταν οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.

Όπως όλα δείχνουν οι προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος έχουν αρχίσει να επαναπροσδιορίζονται.
Έως σήμερα οι απελάσεις των προσφύγων, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίπτονταν, πραγματοποιούνταν με πτήσεις τσάρτερ ή ακόμη και με κανονικά αεροπορικά δρομολόγια.
Σύμφωνα με τις νέες εξαγγελίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, απελάσεις θα γίνονται και με μεταγωγικά αεροσκάφη του γερμανικού στρατού.
Επιπλέον, η μέχρι πρότινος ισχύουσα δέσμευση των ομοσπονδιακών κρατιδίων να μην απελαύνουν πρόσφυγες τους χειμερινούς μήνες φαίνεται επίσης να αλλάζει. Τα περισσότερα τοπικά κοινοβούλια έχουν ψηφίσει ήδη την άρση αυτού του περιορισμού. Τελικά οι κυβερνήσεις των κρατιδίων φαίνεται να εναρμονίζονται πλήρως ως προς αυτό το ζήτημα με την πολιτική του Βερολίνου.
Σύμφωνα με αυτές τις νεότερες εξελίξεις τίθεται τώρα εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα της δημιουργίας ζωνών τράνζιτ, στις οποίες θα κρατούνται οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες για μερικές ημέρες, ώστε να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.
Ωστόσο στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνουν ότι οι ζώνες τράνζιτ δημιουργούν συνθήκες κράτησης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι ούτως η άλλως δε θα διαθέτουν εκεί τον απαραίτητο χρόνο για να υποβάλουν ένσταση σε πιθανή απόφαση απέλασής τους.
Ήδη πάντως 190.000 πρόσφυγες έχουν κριθεί ως ακατάλληλοι για τη χορήγηση ασύλου, αν και τα δύο τρίτα εξ αυτών τελικά δεν έχουν απελαθεί. «Πρέπει να άρουμε τα εμπόδια για τις απελάσεις» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Επιπλέον, χαμένα διαβατήρια δε θα αποτελούν πλέον εμπόδιο, αφού θα τεθεί σε ισχύ μια κεντρική υπηρεσία έκδοσης προσωρινών διαβατηρίων.
Οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων όπως η Pro Asyl, ασκούν έντονη κριτική στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης.
Κυρίως εγείρουν ενστάσεις νομικής φύσεως όσον αφορά τη συμμετοχή του στρατού. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, στη Γερμανία δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει ο στρατός υπηρεσίες για τις οποίες είναι αρμόδιες οι αστυνομικές αρχές.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δεν απέκλεισε τη συνδρομή του στρατού στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Μια εναλλακτική λύση προτείνει η Μελίσσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Η λύση βρίσκεται στην Ελλάδα» σχολίασε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD. «Φυσικά η λύση είναι να σταματήσει πρώτα ο πόλεμος και να προσφερθεί βοήθεια στο σημείο της κρίσης. Ωστόσο θα πρέπει τελικά να φτιαχτεί ένα μεγάλο κέντρο υποδοχής στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να δηλώνονται εκεί, να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις κι ύστερα να επαναπροωθούνται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο το σχέδιο αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, όπως σχολίασε η ίδια.