Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η Ουκρανική πλευρά απορρίπτει κάθε ειρηνευτικό σχέδιο του Πούτιν και απαντά με πυροβολικό

Πούτιν: Αυτοί που δίνουν εντολές έχουν την ευθύνη για τα θύματα την Ουκρανία
Όσοι δίνουν εντολές για επίθεση σε πολυσύχναστες τοποθεσίες φέρουν την ευθύνη για τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, και όχι μόνο μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των δύο πλευρών, ως  αποτέλεσμα αυτών (των εντολών).  Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο τραγικό είναι ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και άμαχοι. Αυτοί είναι παιδιά, ηλικιωμένοι άνθρωποι και γυναίκες» υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι βαρέα στρατιωτικά μηχανήματα, το πυροβολικό, και η πολεμική αεροπορία χρησιμοποιήθηκαν στην ζώνη συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
«Και όλα αυτά συμβαίνουν με τη συνοδεία προπαγανδιστικών συνθημάτων για την επιθυμία για ειρήνη και αναζήτηση των υπευθύνων» σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συνέχισε: «Εκείνοι που δίνουν τέτοιες εγκληματικές διαταγές φέρουν την ευθύνη γι' αυτό. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης αυτών των συγκρούσεων από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τα πολιτικά μέτρα».
«Συχνά ακούμε δηλώσεις, και από τις παρούσες αρχές του Κιέβου, ότι η Ουκρανία επιμένει σε αυτό τον (ειρηνικό) τρόπο επίλυσης των προβλημάτων αλλά στην πράξη τα πάντα είναι διαφορετικά» σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει στο Κίεβο.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι σε ένα γράμμα, που απέστειλε στις 16 Ιανουαρίου στον Ουκρανό ομόλογο του, Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να αποσύρει τα στρατεύματά στη γραμμή, όπου το Κίεβο νωρίτερα πίστευε ότι είναι δίκαιο.
Ο Πούτιν είπε ότι η προτεινόμενη γραμμή ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας στο Μινσκ στις 19 Σεπτεμβρίου και εξήγησε ότι υπήρχε μια αμφιλεγόμενη περιοχή, και συγκεκριμένα η ζώνη απεμπλοκής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Αυτή ήταν μια γραπτή πρόταση για την απόσυρση των βαρέων όπλων, του πυροβολικού και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων σε μια τέτοια απόσταση από την οποία θα ήταν αδύνατο να προκαλέσουν καταστροφή σε οικισμούς.
Ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει επιδεινωθεί σημαντικά. «Δεν έχουμε μόνο αποτύχει να λάβουμε μία σαφή απάντηση στην πρότασή μας, αλλά είδαμε επίσης και αντίθετες ενέργειες και συγκεκριμένα οι αρχές του Κιέβου εξέδωσαν επίσημη  διαταγή προκειμένου να ξεκινήσουν ευρείας κλίμακας ένοπλες ενέργειες και πρακτικά σε όλη την περίμετρο της επαφής μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει κάνει σταθερά προσπάθειες να μεσολαβήσει στη διαμάχη. Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά, η οποία έλαβε την επιστολή από το πρωί της Παρασκευής, δυστυχώς απέρριψε το σχέδιο και αντ’ αυτού δεν πρότεινε τίποτα.
Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Γιούρι Μπιριουκοφ είπε νωρίτερα ότι ο ουκρανικός στρατός έλαβε εντολές να εξαπολύσει «βροχή» πυρών σε θέσεις ανταρτών στην στρατιωτική ζώνη επιχειρήσεων στα ανατολικά της χώρας.