Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Σίγουρα θα έχετε ακούσει το σλόγκαν 'θα βγούμε με τις καραμπίνες'

Νεαρός κτηνοτρόφος σε απόγνωση εισέβαλε με καραμπίνα στα γραφεία για να πάρει την αποζημίωσή του
Πολύωρο θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίχθηκε χθες το πρωί στον ΟΠΕΚΕΠΕ Κοζάνης. Ενας 34χρονος κτηνοτρόφος εισέβαλε στα γραφεία οπλισμένος με μια καραμπίνα και, αφού τους έβγαλε όλους έξω, αρνούνταν να αποχωρήσει αν δεν βρισκόταν λύση στο πρόβλημά του.Στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμών και Εγγυήσεων επικράτησε αναστάτωση, ενώ ο κτηνοτρόφος παρέμενε μέσα, επικαλούμενος οικονομικές απαιτήσεις που είχε από τον οργανισμό.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στην περιοχή, ενώ για τη διαχείριση του περιστατικού ενεργοποιήθηκε ειδική ομάδα, αποτελούμενη από διαπραγματευτή και ψυχολόγο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι εργαζόμενοι γνώριζαν τον κτηνοτρόφο, ο οποίος είχε έρθει επανειλημμένως στα γραφεία και διεκδικούσε εξισωτική αποζημίωση, όμως δεν είχε υποβάλει εμπρόθεσμα κάποιες δηλώσεις που απαιτούνταν για πληρωμή. Με τα οικονομικά προβλήματα να τον πνίγουν, πήρε την καραμπίνα του και απεγνωσμένος εισέβαλε στα γραφεία επιδιώκοντας λύση.

Το θρίλερ είχε αίσιο τέλος, αφού στη μιάμιση το μεσημέρι ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να τον πείσει να αφήσει το όπλο του και να παραδοθεί.
Ο κτηνοτρόφος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας τα αδικήματα της παράνομης οπλοφορίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.
Το περιστατικό πήρε πολιτικές διαστάσεις, αφού οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το χαρακτήρισαν πράξη απόγνωσης και κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απλούστευση και απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής εξισωτικών αποζημιώσεων.

Το 80% των αγροτικών ενισχύσεων (για το 2013) παραμένει απλήρωτο!
 
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν λάβει ακόμα τις εξισωτικές αποζημιώσεις για το 2013. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να υπάρξει άμεση καταβολή των οφειλομένων, με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Εως τώρα έχει γίνει μόνο «συμβολική» καταβολή ενός ποσού, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, το 80% του συνόλου που δικαιούνται περίπου 75.000 κτηνοτρόφοι παραμένει απλήρωτο. Ας σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν να τους καταβληθούν συνολικά 160.000.000 ευρώ, αλλά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί δεν υπερβαίνει τα 130.000.000 ευρώ.
 
Το αρχικό σχέδιο ήταν τα ποσά αυτά να δοθούν σε δύο δόσεις. Εως τώρα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους 60.500.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 12.500.000 ευρώ της πρώτης δόσης αναμένεται να καταβληθούν το α' δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ομως, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η β' δόση καταβολής των εξισωτικών αποζημιώσεων θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας σε χιλιάδες κτηνοτρόφους. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται λόγος για πρόβλημα που έχει εντοπιστεί σε περίπου 7.000 αγρότες και αφορά τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων. Εντοπίστηκαν αιτήσεις με εκτάσεις που θεωρήθηκαν βοσκότοποι, ενώ έχουν αλλάξει χαρακτήρα, για παράδειγμα είναι βλάστηση με δασικά είδη, άρα δεν έπρεπε να έχουν επιλεχθεί.
dimokratianews.gr