Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Eλλάδα: Εκδηλώσεις στη Νέα Επίδαυρο, για την επέτειο των 189 ετών από την πρώτη Εθνοσυνέλευση του ελληνικού κράτους

Εκατόν ογδόντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την πρώτη Εθνοσυνέλευση του Ελληνικού Κράτους, που συνήλθε στη Νέα Επίδαυρο και σήμερα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου.
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 λίγο μετά τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του Τούρκου κατακτητή, συγκεντρώθηκαν στην "Πιάδα" - έτσι ονομαζόταν Λαϊκά τότε η Νέα Επίδαυρος, προσωπικότητες της τότε εποχής, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και προέβησαν σε ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες, που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνικού Κράτους.
Συγκεκριμένα, κήρυξαν την ανεξαρτησία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Κράτους και συνέταξαν το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο αποτελείτο από 110 άρθρα, ενώ παράλληλα καθιέρωσαν τη Γαλανόλευκη ως σημαία του κράτους. Το Σύνταγμα αυτό που αναθεωρήθηκε μετά από περίπου 23 χρόνια και συγκεκριμένα το 1844, αποτελεί και σήμερα τον βασικό κορμό του σημερινού Συντάγματος.

Στις εκδηλώσεις την βουλή εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Κοινοβουλίου, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στην 190η επέτειο, η Βουλή θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, του οποίου η Νέα Επίδαυρος είναι και γενέτειρά του, ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι τοπικές νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι του στρατού και Σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι φορέων.
e-typos.com