Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤH ΕΟΡΤH ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ .

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα εορτάζουμε την Γέννησι του Χριστού μας. Η ημέρα αυτή, είναι ημέρα που εξεπληρώθηκε η προαιώνια υπόσχεση του Θεού. Είναι η ημέρα που η γη συμφιλιώθηκε με τον Ουρανό. Είναι η ημέρα, που ο Υιός και Λόγος του Θεού Πατρός εγκατέλειψε την δόξα και μακαριότητα των Ουρανών και έγινε άνθρωπος και δούλος των ανθρώπων, για να μας μεταμορφώσει, εμάς τους δούλους της αμαρτίας, σε παιδιά του Θεού τρισευλογημένα.
Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός. Δύο μεγάλα γεγονότα είδε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα: Το πρώτο, είδε τον Υιό και Λόγο του Θεού να κατεβαίνει από τον Ουρανό στη γη, δείχνοντας την απόλυτη αγάπη Του προς τον άνθρωπο. Το δεύτερο, είδε τον ίδιο να ανεβαίνει στο Σταυρό δείχνοντας ο άνθρωπος όση αχαριστία διέθετε.
Για τον ερχομό του Λυτρωτή Χριστού από την αρχαιότητα ποιητές, συγγραφείς και φιλόσοφοι επέρασαν την ζωή τους γράφοντας και αναμένοντας την ημέρα που θα έλθει ο Σωτήρας, φέρνοντας την λύτρωση, την ειρήνη και πραγματική ευτυχία. Σ’ όλες τις αρχαίες θρησκείες υπάρχει έμμεσα η αναμονή αυτή.
Στην Αθήνα η αναμονή του Λυτρωτή υπήρξε πιο έντονη και καθαρή. Ο μεγαλύτερος τραγικός ποιητής τον 6ο π.Χ. αιώνα Αισχύλος βλέποντας γύρω του το δράμα του κακού, το πνεύμα του αναζητεί την λύση και γράφει την περίφημη τριλογία του Προμηθέας Πυρφόρος, Προμηθέας δεσμώτης και Προμηθέας λυόμενος. Στην τραγωδία του αυτή ο ποιητής με απαράμιλλη τέχνη ενσωματώνει τις παραδόσεις της εποχής του σχετικά με την πτώση και την προσδοκώμενη λύτρωση του ανθρώπου. Ποιός είναι ο Προμηθέας; Είναι η προσωποποίηση ολόκληρης της ανθρωπότητος. Από το μαρτύριό του, όπου δέσμιος στον Καύκασο την ημέρα ένας γύπας του έτρωγε το συκώτι, το οποίο την νύκτα ξαναγινόταν πάλι, ο Ερμής του προλέγει, ότι θα απαλλαγεί από τα δεσμά και το μαρτύριο, όταν κάποιος Θεός κατέβεί στη γη, υποστεί τους πόνους του, και ακόμη θα κατέβη στα σκοτεινά βάθη του Άδη.

Ο δε Σωκράτης προ του θανάτου ήλεγξε τους Αθηναίους στην απολογία του λέγοντας «καθεύδοντες διατελείτε αν, ει μη τινα άλλο υμίν ο Θεός επιπέμψειε, κηδόμενος υμών». Γνωστές είναι οι προφητείες στην Παλαιά Διαθήκη δια την ενανθρώπιση του Χριστού. Ιδιαίτερα ο προφήτης Ησαΐας περιγράφει με τόση ζωηρότητα και σαφήνεια τα γεγονότα της επιγείου ζωής του Χριστού, ώστε να νομίζει κανείς ότι έζησε την εποχή του Χριστού, δι’ αυτό και ονομάστηκε πέμπτος Ευαγγελιστής.

Για μάς τους χριστιανούς η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει ότι το βρέφος της Βηθλεέμ είναι ο άρχοντας της ειρήνης. «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη», είναι η θεία υμνωδία των Αγγέλων. Ήρθε στη γη να δώσει πρότυπο ζωής. Να διδάξει μηνύματα σωτηρίας, ειρήνης, αλληλεγγύης, ισότητος, φιλανθρωπίας και όλες τις υπέρτατες και αιώνιες αξίες της ζωής. Και η ανθρωπότητα στο μέτρο που τις πρόσεξε και έζησε τις αξίες αυτές, άλλαξε μορφή και εικόνα. Εξασφαλίστηκαν πολλά ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία προ Χριστού ούτε καν εγίνετο λόγος. Η φιλανθρωπία και κοινωνική πρόνοια έχουν άμεση πηγή την Χριστιανική διδασκαλία περί αγάπης και αδελφοσύνης. Πολλά άλλαξαν. Όμως οι δυνάμεις του κακού, ο μισόκαλος διάβολος, που κύριο έργο του είναι να αντιστρατεύεται την σωτηρία μας, παραπλάνησε και παραπλανά άρχοντες, άτομα και λαούς και έτσι η ανθρωπότητα γεύτηκε την σκληρότητα και αγριότητα αυτών. Ήρθε το φως στον κόσμο, αλλά αγάπησαν και αγαπούν πολλοί το σκότος και όχι το φως.

Εμείς όμως πρέπει να αγαπήσουμε το αληθινό και σωτήριο φως που είναι ο Χριστός. Καλούμεθα όλοι να ρυθμίσουμε την καθημερινή ζωή μας και συμπεριφορά σύμφωνα με την διδασκαλία του Ενανθρωπήσαντος Χριστού. Γιατί τότε η ζωή μας θα έχει νόημα, αξία, ουράνιο στόχο και προορισμό, την Ουράνιο Βασιλεία.

Αδελφοί μου και παιδιά μου,
Τώρα είναι ώρα ενός έντονου προβληματισμού. Τα εφετινά Χριστούγεννα μας δίνουν και πάλι την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την σημασία των θρησκευτικών βιωμάτων και της εμπιστοσύνης στον ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού Πατρός και την Εκκλησία Του. Γιατί διαφορετικά ο λίβας που έντονα φυσάει, θα τα ξηράνει όλα μέσα μας και γύρω μας.

Ας πάμε κοντά στο Χριστό, όχι σαν απλοί προσκυνητές, αλλά με μετάνοια και απόφαση να μείνουμε για πάντα μαζί του. Πρέπει να αφήσουμε ο,τι μέχρι σήμερα δεν κάναμε σωστό. Να ξεχάσουμε τους παλιούς δρόμους, τις αμαρτωλές συνήθειες και επιθυμίες. Να πάρουμε τη σοβαρή απόφαση να γίνουμε πιο συνειδητοί χριστιανοί, πιστοί οπαδοί του Γεννηθέντος Σωτλήρος Χριστού. Τότε πραγματικά θα μπορούμε να πούμε, ότι «ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ».


Χρόνια πολλά, Πατέρες και Αδελφοί.
Χρόνια πολλά, τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα.
Μετ' ευχών πατρικών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ