Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Διαγραφή του χρέους της Ελλάδος ζητούν οι Γερμανοί

Στην Ελλάδα δεν άκουσαν τίποτα
Την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Ελλάδας ζητούν με άρθρο τους στουs FINANCIAL TIMES ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ. Οι πρωτοφανείς οδυνηρές περικοπές στην σύγχρονη οικονομική ιστορία δεν θα βοηθήσουν ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ιρλανδία, ούτε την Πορτογαλία να ξεφύγουν από την παγίδα τους χρέους, υποστηρίζουν. Και κατηγορούν την Μέρκελ ότι με την στάση της παρατείνει την κρίση και δημιουργεί αμφιβολίες στις αγορές για το μέλλον της.
Ταυτόχρονα ζητούν από την Γερμανίδα καγκελάριο να προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια "ευρωπαϊκή λύση", χάριν του κοινού νομίσματος και της κοινής μοίρας των ευρωπαϊκών χωρών.
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες μάλιστα προτείνουν και την υλοποίηση ενός σχεδίου το οποίο θα βασισθεί σε τρείς άξονες. Πρώτον, τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Δεύτερον, την αύξηση των πόρων του Ταμείου Διάσωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Και τρίτον, την περιορισμένη έκδοση ευρωομολόγων μεσοπρόθεσμα, σε συνδυασμό με την προώθηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη.

Ειδικά σε ότι αφορά την διαγραφή των χρεών οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες - σε πλήρη αντίθεση με τους Έλληνες Σοσιαλιστές - τονίζουν ότι «Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία χρειάζεται επειγόντως να απελευθερωθούν από ένα πολύ σημαντικό μέρους των χρεών τους. Οι οδυνηρές περικοπές δαπανών - σε αδιανόητη έκταση για την σύγχρονη οικονομική ιστορία - δεν θα τις βοηθήσει να ξεφύγουν από την παγίδα του χρέους». Και όλα αυτά υποστηρίζουν οι Γερμανοί πρέπει να γίνουν για να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους οι χώρες αυτές «προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα διαγραφής -έστω μέρους - του χρέους της χώρας ως ίσως θα όφειλε δεν έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως επίσης και κανένα από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Αντίθετα δε με την θέση που προωθούν οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας για λογαριασμό και της Ελλάδος, οι πολιτικές που ακολουθούνται στο εσωτερικό της χώρας στραγγαλίζουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, προκαλούν οικονομική αιμορραγία για την εξυπηρέτηση των όρων του ΔΝΤ, δυναμιτίζουν στα θεμέλια την κοινωνική συνοχή και βγάζουν στο σφυρί την εθνική κυριαρχία.
Προφανώς έτσι εξυπηρετείται η πολιτικοοικονομική ελίτ της χώρας.