Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Φοβούνται την εκκλησία όπως ο διάολος το λιβάνι!

«Δεν είναι πολιτική παρέµβαση. Είναι ένα κείµενο αγωνίας». Ετσι χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι µητροπολίτες το «σκληρό» κείµενο της Εκκλησίας για την οικονοµική κρίση και την - πέραν πάσης εκκλησιαστικής λειτουργίας - κριτική προς τους πολιτικούς, το οποίο µοιράστηκε την περασµένη Κυριακή στους ιερούς ναούς, προκαλώντας οργισµένες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, που είπε ότι το κείµενο – στο οποίο γίνεται λόγος για Ελλάδα υπό «κατοχή» – έχει ελάχιστη σχέση µε την πραγµατικότητα.
«Το να έχουµεµια Εκκλησία που κατανοεί τα προβλήµατα είναι σηµαντικό, αλλά πρέπει να έχουµε και µια Εκκλησία που να βλέπειτα προστάγµατα των καιρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σκληρές δηλώσεις για το ίδιο θέµα έκανε και µια σειρά βουλευτών της συµπολίτευσης, ενώ στελέχη της Ν.∆., όπως ο Γερ. Γιακουµάτος, επικρότησαν την «ιερή» παρέµβαση µε το επιχείρηµα ότι θυµίζει την εποχή Χριστόδουλου!
Ωστόσο, ορισµένοι ιεράρχες διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις – σηµειώνουν ότι το κείµενο δεν αναγνώστηκε και δεν εγκρίθηκε από την Ιεραρχία και ότι θα µπορούσε να έχει γραφτεί διαφορετικά,ώστε να µην οξύνει τα πνεύµατα.
Το κείµενο περιείχεφράσεις καθαρά πολιτικής παρέµβασης, όπως ότι «η χώρα µας φαίνεται να µην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές µας», ότι «είµαστε µια χώρα υπό κατοχή και εκτελούµε εντολές των κυριάρχων - δανειστών µας».Σε αρκετά σηµεία µάλιστα οι συντάκτεςτου κειµένου εξαπέλυαν «ιερά βέλη» στουςπολιτικούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «εντολοδόχοι». «Κάνει πολιτική»

Εκκλησιαστικές πηγές τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως το φυλλάδιο «Προς τον ΛΑΟ» µε το κείµενο που τιτλοφορείται «Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση» δεν εκδόθηκε τυχαία, αλλά υποστήριζαν ότι το θέµα δεν επελέγη «επειδή η Εκκλησία επιθυµεί να κάνει πολιτική».Οπως διευκρίνιζαν, η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος, µε πρωτοβουλία των «σκληρών» της Ιεραρχίας, είχε αποφασίσει από το περασµένο καλοκαίρι να συζητήσει το θέµα της οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου (5-8/10).

Οι εισηγήσειςείχαν ανατεθεί στους ΜητροπολίτεςΣισανίουΠαύλο και ∆ηµητριάδος Ιγνάτιο.Στη συνέχειαη Ιεραρχία αποφάσισε να ενηµερωθεί ο λαός µε ένα κείµενο.Το κείµενο άρχισε σιγά σιγά να συντάσσεται και τελικώς είδε το φως της δηµοσιότητας την περασµένη εβδοµάδα. Οσο για το περιεχόµενο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι «τοµεγαλύτερο µέρος του είναι ουσιαστικά όσα είχε πει στην εισήγησή του ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης και το υπόλοιπο κοµµάτια από την εισήγηση του Μητροπολίτη ∆ηµητριάδος».
Ενδεικτικό είναι επίσηςότι χθες ο Μητροπολίτης ∆ηµητριάδοςυποστήριξε τις παραπάνω θέσεις µιλώντας στον τηλεοπτικό σταθµό Αnt1.

Οσο για το έντονο ύφος του κειµένου, ο κ. Ιγνάτιος είπεπως, αν υπάρχει, είναι «ακριβώς για να συνειδητοποιήσουµε όλοι τις ευθύνες µας».
Σηµειώνεται ότι στο παρελθόν ανάλογα φυλλάδια (Προς τον ΛΑΟ) έχει εκδώσειη Εκκλησία και για άλλα θέµατα, όπως η εκκλησιαστική περιουσία και οι ταυτότητες. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυµος ήταν ενήµερος για το κείµενο. Οµως, όπως σχολίαζαν χθες µητροπολίτες,εφόσον η σύνταξη του κειµένου ήταν απόφαση της Ιεραρχίας, ο κ. Ιερώνυµος, που έχει ως πάγια αρχή την τήρηση της συνοδικότητας, δεν θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του.

Ενστάσεις µητροπολιτών
Η σκληρή φρασεολογίαπου περιείχε το κείµενο της Εκκλησίας για την οικονοµική κρίση – πολλοί τη χαρακτήρισαν πολιτική παρέµβαση – προκάλεσε διαµαρτυρίες και εντός της Ιεραρχίας.

Μητροπολίτης ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι µπορεί να αποφασίστηκε νασυνταχθεί ένα κείµενο, αλλά «ποιος τοενέκρινε;». Θέλοντας να δείξει µάλιστα ότιη φρασεολογία που χρησιµοποιήθηκε δηµιούργησε αντιδράσεις, ανέφερεπως στο εν λόγω κείµενο δεν συνέβη ό,τι µε το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας για την κρίση στις8 Οκτωβρίου.

«Εκείνο το ανακοινωθέν διαβάστηκε στη Σύνοδο και µάλιστα αλλάξαµε πολλές φορές φράσεις και λέξεις. Τότε προσέξαµε τις διατυπώσεις και τη γλώσσα του επίσηµου ανακοινωθέντος».
tanea.gr