Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Οχι σε ελληνοτουρκικό διάλογο...

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία δεν είναι μία σοφή πράξη αυτή την περίοδο. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα οδήγησε στην απαξίωσή της και σε πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ελλήνων διπλωματών, ελάχιστη σημασία δίνεται στην Ελλάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πρέσβεις αδυνατούν να έχουν ακόμα και απλές επαφές στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών που υπηρετούν. Για να το πούμε απλά: Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά... Υπό το φως των παραπάνω γεγονότων, είναι «αυτοκτονία» κάθε συζήτηση, πόσο μάλλον διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

 Η ελληνική κυβέρνηση είναι κολλημένη στον τοίχο και δεν υπάρχει το σθένος, ούτε η δύναμη, πόσο μάλλον η ισχύς που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται ξυπόλυτη στα αγκάθια με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οσο και να αυτοδιαφημίζεται ως η απόλυτη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας, η Τουρκία έχει και αυτή πολλά και σημαντικά προβλήματα. Ο καθημερινός αγώνας επικράτησης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και των στρατηγών οδηγεί την κατάσταση στα άκρα. Η χώρα βράζει και τα μέτωπα είναι πολλά. Οι σχέσεις με την Αρμενία βρίσκονται ξανά στο ναδίρ και στην Αμερική άρχισε φρέσκια προσπάθεια για αναγνώριση της γενοκτονίας. Στο τουρκικό Κουρδιστάν ο πόλεμος καλά κρατεί. Ηδη, η 4η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων, που είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Τουρκία, ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Οι πρώτες μάχες είναι νικηφόρες για τους μαχητές του PKK. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όποτε η Τουρκία έχει προβλήματα στο εσωτερικό της, βγάζει τον θυμό της στο Αιγαίο και την Κύπρο. Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική αεροπορία παραβίασε δεσμευμένη περιοχή στο Αιγαίο. Εφτασαν στο σημείο να παρενοχλήσουν και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που βρισκόταν εντός του πεδίου βολής της Ανδρου. Ενα λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει σύρραξη. Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Αγκυρα δεν δίνει τίποτα. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ψεύδονται.

 Οχι μόνο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά γίνεται προσπάθεια με τεχνάσματα και αναλήθειες να επηρεαστεί η κοινή γνώμη και να πιστέψει ότι υπήρξε υποχώρηση της τουρκικής πλευράς. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η Τουρκία απαιτεί τα πάντα και δυστυχώς οι αντοχές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας αποδείχθηκαν ανύπαρκτες. Η υποχώρηση σε σημαντικές πτυχές της διακυβέρνησης προκαλεί θλίψη και οργή. Η ηττοπάθεια είναι διάχυτη στην πολιτική ηγεσία και είναι ευτύχημα ότι αντέχει ακόμα ο λαός. Τα κέρδη για τους Ελληνοκύπριους μέχρι της στιγμής είναι μηδαμινά. Η Αθήνα, εν μέσω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, αποφάσισε να εισέλθει σε συζητήσεις με την Τουρκία. Είναι λάθος και θα το πληρώσει.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει δώσει το παραμικρό δείγμα επιθυμίας για ειρήνη. Για τον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας, ειρήνη σημαίνει υποχώρηση της Ελλάδας σε όλα τα ανοικτά θέματα. Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, είναι το λιγότερο που θα αποδεχθεί η Τουρκία. Για τον λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να αναβάλει κάθε σκέψη για διάλογο. Δεν υπάρχει κανένας ηγέτης στον κόσμο, ο οποίος θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για εθνικά θέματα, υπό την απειλή της πτώχευσης της πατρίδας του. Και ο κ. Παπανδρέου, που έχει πληροφορηθεί τους σχεδιασμούς της Αγκυρας, το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας.