Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η Αλβανία εμποδίζει τις έρευνες για το Κόσοβο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ποιοί την υποστηρίζουν για να μπορεί να το κάνει ;

Για παρακώλυση της διεθνούς έρευνας που διεξάγεται για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με βασανισμούς, δολοφονίες και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κόσοβο το 1999, κατηγορεί ειδήμονας του ΟΗΕ την Αλβανία.
Ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού για την έκθεση σχετικά με τις εξωδικαστικές, ή μαζικές, εκτελέσεις, Φίλιπ Άλστον τόνισε πως "καμία από τις ερευνητικές προσπάθειες δεν έτυχε κάποιας ουσιώδους συνεργασίας από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης. Οι εξηγήσεις των Αλβανών αξιωματούχων πρακτικώς κατέληγαν σε ένα γραφειοκρατικό παιχνίδι και σε ένα διπλωματικό πινγκ- πονγκ, κατά το οποίο η ευθύνη για την έλλειψη απαντήσεων στα αιτήματά μας μετακυλιόταν από το ένα γραφείο στο άλλο".


Όπως συνέχισε ο ίδιος "το καθένα, δε, από αυτά επέμενε πως εάν του εζητείτο από τις κατάλληλες αρχές και υπό τις αρμόζουσες προϋποθέσεις δεν θα δίσταζε να συνεργασθεί. Εντούτοις, το βασικό περιεχόμενο όλου αυτού είναι ότι το θέμα έπεφτε πάντοτε σε τέλμα. Οι αλβανικές αρχές πιστεύουν ακράδαντα πως οι αιτιάσεις περί εμπορίας οργάνων είναι πολιτικά υποκινούμενες, γελοίες και εντελώς αβάσιμες. Αλλά εάν οι αρχές πιστεύουν αυτά, ιδού ένας παραπάνω λόγος για να ενθαρρύνουν τις διεθνείς αρχές, όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διεξάγουν έρευνες στην Αλβανία για να διαλευκανθεί το θέμα".

Τον περασμένο χρόνο τα Τίρανα είχαν απορρίψει αίτημα του Βελιγραδίου για έρευνα στην Αλβανία του Σέρβου εισαγγελέα Βλαντίμιρ Βούκσεβιτς, ο οποίος είχε ανακαλύψει στοιχεία που τεκμηρίωνε την εμπορία οργάνων, που είχαν ληφθεί από Σέρβους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια και μετά τη σύρραξη του Κοσόβου.

"Θεωρώ ότι θα ήταν προτιμότερο οι έρευνες να μην πραγματοποιηθούν από τις εμπλεκόμενες πλευρές, διότι αυτό ενδέχεται να έβλαπτε την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα τους. Οι έρευνες θα πρέπει να αναληφθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, από τη διεθνή κοινότητα, για να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητά τους".

http://www.agelioforos.gr/