Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ.


Πρεσβευτές και συνήγοροι για παραχωρήσεις στην Θράκη διαμέσους της Χάλκης γίνονται κυβέρνηση και πατριαρχείο.
Ολοφάνερη γίνεται πλέον μέρα με τη μέρα η προσπάθεια της Άγκυρας να συνδέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την παροχή ουσιωδών ανταλλαγμάτων στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Το διπλωματικό παιχνίδι έχει ανάψει, καθώς στην υπόθεση παρεμβαίνουν επίσημα πλέον και οι ΗΠΑ, με σχετικές παρεμβάσεις της Χίλαρι Κλίντον προς εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, στην κατεύθυνση αποδοχής ενός συμψηφιστικού πακέτου αντιμετώπισης των δύο εντελώς ξένων μεταξύ τους περιπτώσεων, ενός υπαρκτού (Χάλκη) και ενός ανύπαρκτου (Θράκη) -κατά την Αθήνα- θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, η απάντηση που έλαβε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόσο από πλευράς του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου όσο και από άλλους ανώτατους ομογενειακούς παράγοντες ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Αρωγός στις προσπάθειες της Χίλαρι είναι και ο υφυπουργός της Φίλιπ Γκόρντον.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα έθεσε θέμα Χάλκης και κινήσεων της γείτονος έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε μια προσπάθεια να πείσει την τουρκική ηγεσία ότι πρέπει να δώσει θεαματικό δείγμα γραφής για να ευδοκιμήσει η προσπάθειά της να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.