Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΛΟΜΠΙ 'ΣΤΟΧΕΥΕΙ' ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ


Το Βρετανικό Λόμπι
Η επιρροή της Βρετανίας στη Μονή Βατοπεδίου είναι κάτι παραπάνω από ορατή.Ο Πρίγκιπας Κάρολος επισκέπτεται το Βατοπέδι συνήθως το Μάιο. Στη Μονή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη σουίτα για να τον υποδέχεται, το λεγόμενο «δωμάτιο του Πρίγκιπα».
Μάλιστα, βρετανικές σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, εξαιτίας των συχνών επισκέψεων του Καρόλου στο Άγιο Όρος, είχε προχωρήσει σε δημοσιεύματα ότι ο πρίγκιπας έχει ασπασθεί την Ορθοδοξία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ.
Μάλιστα, συνδετικός κρίκος στη σχέση Καρόλου-Βατοπεδίου, φέρεται να είναι ο έκπτωτος μονάρχης Γλίξμπουργκ. Εκείνος είναι το πρόσωπο που έφερε σε επαφή τον Κάρολο με τη Μονή Βατοπεδίου. Εξάλλου, ο έκπτωτος μονάρχης είναι εκείνος που διατηρεί επαφές και έχει άριστες σχέσεις, τόσο με τον κύκλο των εφοπλιστών στο Λονδίνο, αλλά και με το κυπριακό λόμπι στη Μεγάλη Βρετανία. Σε αυτά τα σημεία κρύβεται και η διασύνδεση του Κυπρίου Εφραίμ, τόσο με βρετανικά, όσο και με κυπριακά συστήματα εξουσίας. Στο επιχειρηματικό - εφοπλιστικό σύμπλεγμα που συνδέεται με τη Μονή Βατοπεδίου, εκτός από εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, θα συναντήσει κανείς εφοπλιστές από τον Πειραιά και βιομήχανους από την Αθήνα. Άγνωστο είναι το σύνολο της οικονομικής βοήθειας που τα οικονομικά συμφέροντα παρείχαν στη Μονή Βατοπεδίου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκειμένου να «αναγεννηθεί» μέσα από σειρά έργων αξιοποίησης.
ww.diplomatia.gr