Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ ΡΩΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

Με την ευλογία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλου και με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ η ανώτατη τιμή του Αγίου Σάββα.Ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ τιμήθηκε με την ανώτατη τιμή του Πατριαρχείο Σερβίας, για τη συμβολή του στην Ενότητα της Ορθοδοξίας, καθώς και για την αγάπη που δείχνει στον Σερβικό λαό.Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία των Μητροπολιτών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του κλήρου του Βελιγραδίου, των υπουργών Εξωτερικών και Θρησκευμάτων, καθώς και προσωπικότητες της Σερβίας.
Πριν από την απονομή της ανώτατης τιμής του Αγίου Σάββα ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος τόνισε: « Εξοχότατε κ. Ντιμίτρι! Εξ΄ονόματος του Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλου και εξ΄ονόματος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας, σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ με μεγάλο σεβασμό και αγάπη.Επίσης, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος συνέχισε:
«Η Ρωσική και Σερβική Εκκλησία όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα θα παραμείνει το θεμέλιο της ενότητας και της κοινωνίας. Ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας μας, είναι ιδιαίτερα ευγνώμων προς το μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο Β΄ και τον νέο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο Α΄, οι οποίοι πάντοτε έχουν ενεργό ρόλο στη μοίρα του λαού μας, σε μια εποχή που η εκκλησία μας και ο λαός μας σταυρώνεται καθημερινά».«Εσείς, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, ακολουθώντας τα βήματα των μεγάλων προκατόχων σας, η επίσκεψη σας συμπίπτει χρονικά με την επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου το 1944. Γνωρίζουμε την ακλόνητη θέση της Ρωσίας να προστατεύει την ακεραιότητα της Σερβίας, το Κόσσοβο και Μετόχια, έτσι προστατεύεται όχι μόνο η Σερβία αλλά και το διεθνές δίκαιο», είπε κλείνοντας ο κ. Αμφιλόχιος.
Τέλος, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος, που τιμήθηκε με την ανώτατη τιμή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο λαών και εκκλησιών είναι πάντοτε αδελφικές.