Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΣΑΜΠΟΤΑΖ 'ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ'

Οι επικίνδυνοι πολιτικαντισμοί της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στον ζωτικό τομέα της Εθνικής Αμύνης, δεν είναι δυνατόν να μην γίνουν αισθητοί, ακόμη και από τον στερούμενο ειδικών γνώσεων, απλό πολίτη.
Η απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης τον περασμένο Ιούνιο, περί νέας μειώσεως της θητείας σε 9 και 14 μήνες, για τους οπλίτες και Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς αντιστοίχως, είναι ένα από τα επικίνδυνα μέτρα που πλήττουν την αμυντική ικανότητα της χώρας. Και δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία, διότι η εμπειρία από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που προκάλεσε η προ ετών ασύνετη απόφαση του ΠΑΣΟΚ, για μείωση από τους 18 στους 12 μήνες, παραμένει νωπή. Ακόμη δεν έχουν συνέλθει οι μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες αντιμετωπίζουν και το σοβαρότερο πρόβλημα. Τα ποσοστά επανδρώσεως δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Πριν προλάβει να «αναλάβει» ο Στρατός Ξηράς, δέχεται νέο και ισχυρότερο πλήγμα.
Το ΥΠΕΘΑ σημειώνει ότι το έλλειμμα στην επάνδρωση των μονάδων θα περιοριστεί μέσα από δύο συγκεκριμένα μέτρα:
1.Η πρόσληψη νέων ΕΠΟΠ και ΟΒΑ θα καλύψει το έλλειμμα κατά 50%.
2.Η κατάργηση των μετατάξεων στους άλλους Κλάδους, θα ολοκληρώσει την κάλυψη του ελλείμματος.
Απορίες, όπως για ποιον λόγο δεν προέβη πρώτα η κυβέρνηση στην λήψη των ανωτέρω μέτρων και στην εν συνεχεία εφαρμογή της μείωσης, είναι αδύνατο να απαντηθούν με βάση την λογική. Στον πολιτικαντισμό δεν επικρατεί παρά το κομματικό συμφέρον.
Το ΥΠΕΘΑ επιμένει να παραθέτει μεταξύ των μέτρων για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, την ολοκλήρωση της εν εξελίξει χωροθετήσεως των στρατοπέδων του Στρατού Ξηράς και την συνέχιση της σταδιακής εφαρμογής της ηλεκτρονικής επιτηρήσεως αυτών. Όμως ο αντίκτυπός των συγκεκριμένων μέτρων στην κάλυψη του ελλείμματος οροφής του Στρατού Ξηράς, είναι πραγματικά ασήμαντος.
Προσφάτως, το ΥΠΕΘΑ «ανακάλυψε» κι ένα άλλο νέο μέτρο, το οποίο γνωστοποίησε απαντώντας στις 29 Ιουλίου σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή. Αποκαλύπτοντας το ΥΠΕΘΑ ότι στα πλαίσια αναδιοργανώσεως του Στρατού Ξηράς, έχει σχεδιασθεί και θα εφαρμοσθεί η «3η Φάση επάνδρωσης», με σκοπό, όπως δηλώνει, «τη βελτίωση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης αιφνιδιαστικής απειλής, με ορθολογικότερη χρησιμοποίηση των κυρίων δυνάμεων άμεσης αντίδρασης», είναι δεδομένο ότι οι ερωτώντες βουλευτές δεν κατάλαβαν τίποτα. Πρόκειται για ανατριχιαστική αποκάλυψη!
Είναι σαφές ότι το μέτρο έχει πρωτίστως επιχειρησιακό προσανατολισμό. Αποσκοπεί στην βελτίωση της ικανότητος ανταποκρίσεως του Στρατού Ξηράς στην αντιμετώπιση αιφνιδίως εκδηλουμένων κρισίμων καταστάσεων. Δεν έχει καμμία σχέση με τους πολιτικαντισμούς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι όταν το ΓΕΣ είναι έτοιμο να κάνει ένα τέτοιο βήμα, η μείωση της θητείας δεν αποτελεί παρά καθαρή υπονόμευση. Ακριβώς επειδή πρόκειται για σχεδιασμό τέτοιας σημασίας που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, η μείωση της θητείας θα επηρεάσει σοβαρά την επάνδρωση των κυρίων δυνάμεων αμέσου αντιδράσεως. Έτσι, με την μείωση της θητείας, πλήττεται καίρια η ικανότητα αντιδράσεως του Στρατού Ξηράς, η οποία ήδη κρίνεται χαμηλή και γι’ αυτό το ΓΕΣ προέβη στον ανωτέρω σχεδιασμό.
Προκειμένου να καταστεί αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς, σημειώνεται ότι η επικείμενη κατάταξη 2.000 ΕΠΟΠ τον προσεχή Νοέμβριο στον Στρατό Ξηράς, στην πραγματικότητα συμβάλει στην κάλυψη του ελλείμματος στην οροφή προσωπικού, μόνο κατά 50%. Αυτό διότι οι 1.000 περίπου ΕΠΟΠ, θα καλύψουν διαρροές από παραιτήσεις συναδέλφων των προηγουμένων ετών. Δεδομένου ότι οι δύο επόμενοι διαγωνισμοί για το 2010 θα αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ο Στρατός Ξηράς θα πρέπει να περιμένει το 2011 για νέα «αιμοδοσία». Και τότε θα απαιτούνται τουλάχιστον 5.000 νέοι ΕΠΟΠ! Η επίδραση από την κατάργηση των κατατάξεων, θα είναι ανύπαρκτη, διότι στις κύριες δυνάμεις αμέσου αντιδράσεως περιλαμβάνονται πρωτίστως οι Ειδικές Δυνάμεις και τα Τεθωρακισμένα. Κατά συνέπεια, κληρωτοί θητείας 9 μηνών, στην εκτέλεση αποστολών των συγκεκριμένων μονάδων, δεν έχουν καμμία θέση.Οι κυβερνώντες, με την μείωση της θητείας, πλήττουν καίρια την αμυντική ικανότητα της χώρας.
Ο νέος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, ανέλαβε καθήκοντα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, με τα τόσο σοβαρά προβλήματα να ταλανίζουν τον Ελληνικό Στρατό. Κατά την τελετή αναλήψεως των καθηκόντων του, ο Α/ΓΕΣ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πιθανή αποτύπωση της απειλής ως σύνθετη πρόκληση/κρίση, μίλησε για γρήγορες και αποφασιστικές επιχειρήσεις, για δημιουργία δεξαμενής απαιτούμενων δυνατοτήτων προς επίτευξη στοχευμένων αποτελεσμάτων σε κάθε επίπεδο σύγκρουσης και σ’ όλο το ενδεχόμενο φάσμα αποστολών, αναφέρθηκε σε μετασχηματισμό του Στρατού Ξηράς που θα «παρέχει την επιζητούμενη πολλαπλότητα επιλογών, για την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος καταστάσεων και κάθε μορφής εντάσεως, κρίσεως ή πολέμου».
Είναι φανερό ότι ο Α/ΓΕΣ μίλησε έχοντας υπ’ όψιν τον ανωτέρω σχεδιασμό του ΓΕΣ. Ποιος είπε όμως ότι το όραμα αυτό συμμεριζόταν και η παρισταμένη πολιτική ηγεσία;
Η κυβέρνηση δεν μείωσε την θητεία. Μείωσε την αμυντική ικανότητα της χώρας.