Μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση καταγράφεται στην Βοσνία Ερζεγοβίνη καθώς το ΝΑΤΟ πιστεύει πως μετά την Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει νέο μέτωπο αυτή τη φορά στα Βαλκάνια.
ΝΑΤΟ και ΕΕ πιστεύουν πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να μετατραπεί σε εμπόλεμη Ζώνη καθώς λήγει το τελεσίγραφο έξι μηνών που έχει παραδώσει ο ηγέτης των Σέρβων Μίλοραντ Ντόντικ.
Οι Σέρβοι της Δημοκρατίας Σέρπσκα ζητούν την Ανεξαρτησία τους και ένωση με την μητέρα Σερβία. Αυτός πιστεύουν πως είναι και ο στόχος της Μόσχας.
Δείτε βίντεο
Πολεμικός συναγερμός στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Δυνάμεις της EUFOR αναπτύσσονται στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό τον φόβο νέου ρωσικού κτυπήματος που θα φέρει τα πάνω κάτω στα Βαλκάνια.
Στην περιοχή υπάρχει έντονη πολεμική κινητικότητα καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι Σέρβοι που συμπαραστέκονται στη Ρωσία και έχουν ζητήσει ανεξαρτησία, θα μπορούσαν να παρακινηθούν να αναλάβουν δράση από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες που περιπολούν σε κεντρικά σημεία στο Σεράγιεβο, στην πόλη Zvornik, καθώς και σε άλλες πόλεις ενώ υπάρχουν μετακινήσεις τεθωρακισμένων, ΤΟΜΑ κτλ.
Η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει τη δύναμη της EUFOR στους 1.100 στρατιώτες από 600, αναπτύσσοντας εφεδρικές δυνάμεις από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, η Ειρηνευτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία (EUFOR) ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει υπερπτήσεις με μαχητικά Rafale στον εναέριο χώρο της Βοσνίας, μετά από την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ διεξάγει επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα και από τη Δευτέρα (7 Μαρτίου) τα αεροσκάφη τύπου Rafale που διαθέτει, θα πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης” σύμφωνα με την EUFOR.
Δείτε βίντεο
Φόβοι για νέα εστία πολέμου
Όπως έχει ήδη αναφέρει το WarNews247, το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο σε συνεδρίασή του στη βόρεια πόλη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, έδωσε προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για να οργανώσει την αποχώρηση από τρία κεντρικά κρατικά όργανα:
Τον στρατό, το δικαστικό σώμα και τη φορολογική διοίκηση.
«Η Βοσνία κινείται σε μια κατεύθυνση στην οποία δεν συμφωνήσαμε υπογράφοντας την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον», δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, επί του παρόντος πολιτικός εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
«Είναι καιρός να αδράξουμε την ελευθερία για τη Δημοκρατία Σέρπσκα», διακήρυξε.
Οι Συμφωνίες του Ντέιτον τερμάτισαν μια σύγκρουση το 1995 που οδήγησε σε 100.000 θανάτους, με αποτέλεσμα τη διαίρεση της Βοσνίας σε δύο οντότητες, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και μια κροατο-μουσουλμανική οντότητα, ενωμένη με το όνομα Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ταυτόχρονα, η ειρηνευτική συμφωνία καθιέρωσε μια δυσκίνητη διοικητική δομή σχεδιασμένη να αποτρέπει τη μελλοντική ενδοεθνική βία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, υπό την πίεση των δυτικών δυνάμεων, το αδύναμο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης άρχισε να ιδρύει κοινούς θεσμούς, τον στρατό, το δικαστικό σώμα, τη φορολογική διοίκηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα καλώντας τον λαό της Δημοκρατίας Σέρπσκα να εγκρίνει τις ενέργειές του.
Ο Ντόντικ, ωστόσο, φάνηκε να αφήνει ανοιχτό ένα παραθυράκι λέγοντας ότι η προθεσμία των έξι μηνών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συζητηθεί μια πιθανή μείωση κατά 50 τοις εκατό της κοινής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων.
Η Βοσνία, όπως η Ουκρανία, έχει εδώ και πολύ καιρό εκδηλώσει την επιθυμία της για είσοδο στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ρωσίας.
Η Μόσχα είχε δηλώσει τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους ότι θα αντιδράσει αν η Βοσνία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ένταξης της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.
Οι Σερβοβόσνιοι, υπό την ηγεσία του Μίλοραντ Ντόντικ επιθυμούν η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και εκτός του ΝΑΤΟ.
Στις αρχές Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ κατηγορώντας τον για διαφθορά και απειλητικές προς την σταθερότητα του βαλκανικού κράτους ενέργειες.
Δείτε βίντεο