Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Βρετανία: «Λάθος μήνυμα» εάν δεν επαναπροωθούνται μετανάστες

Την αντίθεσή της στην προσέγγιση των Βρυξελλών στο ζήτημα του μεταναστευτικού ξεκαθαρίζει η βρετανική κυβέρνηση, αντιδρώντας, αρχικά, στα σχετικά με την επαναπροώθηση.
Το Λονδίνο καλεί να δημιουργούν «ασφαλή σημεία» στη βόρεια Αφρική, στα οποία θα επαναπροωθούνται αποκλειστικά οικονομικοί μετανάστες (και όχι πρόσφυγες), με την βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών να υποστηρίζει ότι η αναφορά από τις Βρυξέλλες πως δεν θα επεναπροοωθείται κανείς παρά τη θέλησή του στέλνει «λάθος μήνυμα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την Τετάρτη τις προτάσεις της για το μεταναστευτικό, στην σκιά των πρόσφατων τραγωδιών στη Μεσόγειο. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι θα προτείνει κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης για κάθε χώρα, κάτι στο οποίο ήδη η Βρετανία -μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία- έχει δηλώσει προκαταβολικά την αντίθεσή της.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται την Τετάρτη στους Times, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι επέκρινε τη γενικότερη προσέγγιση των Βρυξελλών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα όσα είπε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στον ΟΗΕ, η οποία είχε τονίσει πως κανείς δεν θα επαναπροωθείται παρά τη θέλησή του.

«Τέτοια προσέγγιση θα λειτουργούσε μόνο ως επιπλέον παράγοντας που θα προσελκύσει και άλλους στη Μεσόγειο και θα ενθαρρύνει περισσότερους να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο» αναφέρει η Μέι.

Αντιθέτως, υποστηρίζει, θα έπρεπε να δημιουργούν «ασφαλή σημεία» στις ακτές της βόρειας Αφρικής, όπου θα επαναπροωθούνται όσοι μετανάστες έχουν αποκλειστικά «οικονομικά κίνητρα».

Η βρετανίδα υπουργός επανέλαβε την αντίθεση του Λονδίνου στην κατανομή προσφύγων βάσει ποσόστωσης, αναφέροντας πως «πρέπει να αντισταθούμε, και θα αντισταθούμε, στις εκκλήσεις για υποχρεωτική μεταφορά και μετακίνηση μεταναστών εντός της Ευρώπης, κάτι τέτοιο θα ενίσχυε μόνο τα κίνητρα για τις εγκληματικές ομάδες των δουλεμπόρων».
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=703540