Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Αντίδραση Ρωσίας για εκπαίδευση ανταρτών στην Τουρκία από Αμερικανούς

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην κατάρτιση ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, υπό την ηγεσία των Αμερικανών, δήλωσε ότι είναι μια κοντόφθαλμη προσέγγιση στα γεγονότα της Συρίας και προειδοποίησε ότι οι ομάδες αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε τρομοκράτες όπως οι μετέχοντες στο ‘ισλαμικό κράτος’.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdullah bin Zeyid El Nahyan, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «είναι μια κοντόφθαλμη προσέγγιση. Η εμπειρία από τα προηγούμενα έτη είναι απόδειξη για αυτό. Αυτοί που χαρακτηρίζονται ως ‘μέτρια αντιπολίτευση’ στους οποίους παρέχονται όπλα και χρήματα για να πολεμήσουν, είναι πολύ εύκολο να εξαγορασθούν από τους τρομοκράτες αφού δεν διακατέχονται από κάποια ιδεολογία».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε στη συνέντευξη ότι  μόνο με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των μερών της Συρίας θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική εξέλιξη, και σε αυτήν θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο διάλογος είναι σημαντικός για τις χώρες της περιοχής», είπε ο Λαβρόφ.
Το τούρκικο δημοσίευμα σημειώνει ότι η εκπαίδευση των πρώτων ανταρτών από τη Συρία ξεκίνησε στο στρατόπεδο της χωροφυλακής Kırşehir-Hirfanlı και προς το παρόν εκπαιδεύονται 70 άτομα Τουρκμένοι από τη Συρία, ενώ συνολικά θα περάσουν από εκπαίδευση, στο στρατόπεδο αυτό,  περίπου δύο χιλιάδες Σύριοι αντάρτες.