Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ένα φακέλωμα πέρα απο τα όρια της ελευθερίας του ατόμου..Τα μνημόνια ωχριούν μπροστά στο πλαστικό χρήμα

Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα όπου δεν θα υπάρχουν μετρητά
Η Δανία οδεύει ολοταχώς στο να καταστεί η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου δεν θα διακινείται ρευστό χρήμα, παρά μόνο πλαστικό.
Η κυβέρνηση προτείνει να καταργηθεί η υποχρέωση για τους εμπόρους να δέχονται να πληρώνονται με μετρητά.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η πρόταση είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων οικονομικής ανάπτυξης που θα επιβληθούν εν όψει των προγραμματισμένων για φέτος εθνικών εκλογών και έχουν στόχο να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητα για τις επιχειρήσεις στη χώρα.
Το Finansrådet, ένα δανέζικο οικονομικό και βιομηχανικό λόμπι, υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε τους εμπόρους λιανικής πώλησης από το κόστος της ασφάλειας και το βάρος της διαχείρισης των όποιων αλλαγών.
Σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Δανών σήμερα, αντί μετρητών χρησιμοποιεί το MobilePay, μια εφαρμογή για smartphones, με την οποία μεταφέρονται χρήματα σε άλλα τηλέφωνα και σε καταστήματα. Αλλωστε, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία είναι οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.
Πάντως, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η μετάβαση στην εποχή των συναλλαγών χωρίς μετρητά ενέχει και τον κίνδυνο της απάτης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γειτονικής Σουηδίας, όπου κατά την τελευταία δεκαετία έχουν διπλασιαστεί οι υποκλοπές και οι απάτες από και μέσω πιστωτικών καρτών.
Ωστόσο, ήδη η Danske Bank έχει κάνει βήματα στην πάλη κατά της ηλεκτρονικής απάτης ιδίως στο σύστημα MobilePay.
Η αλλαγή στις συναλλαγές θα πρέπει να εγκριθεί από το Folketing, το δανέζικο Κοινοβούλιο, αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Πάντως, σε μια χώρα όπου οι συναλλαγές με μετρητά εκλείπουν ολοένα και περισσότερο, μια πρόταση όπως αυτή δεν φαίνεται πως θα εγείρει και καμιά σοβαρή διαφωνία.
Πηγή: iefimerida