Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Ακάρ πέταξε πάνω από το Αιγαίο: «Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα»

 
Πτήση πάνω από το Αιγαίο μ εκπαιδευτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ενώ αναφέρθηκε σε ομιλία του και στην Κύπρο.
Στην τελετή έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς των πιλότων στη Σμύρνη βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Μάλιστα, πέταξε με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38  πάνω από το Αιγαιό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Κύπρο διαμηνύοντας πως η Άγκυρα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα.
«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία ή παραχώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Δεν θα αφήσουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων»
Σημείωσε ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση στο υπουργείο Άμυνας, πως η Άγκυρα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτνίασης αλλά παράλληλα επεσήμανε πως τα τέσσερα πλοία που έχει στείλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο «κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν» στην περιοχή.
«Έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές προετοιμασίες. Και αυτό δεν αποτελεί απειλή. Απλά θέλουμε όπως είναι λογικό καλές σχέσεις γειτνίασης και περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί αναλόγως. Τα γεωτρύπανο Φατιχ, Γιαβούζ, τα σεισμογραφικά Μπαρμπαρός και Ορούτς Ρέις κάνουν αυτό που πρέπει», σημείωσε χαρακτηριστικά».
Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε προειδοποιήσει ότι κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει τη δύναμη της Τουρκίας και αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας και της Λευκωσίας, όσο και των Βρυξελλών που προειδοποίησαν την Τουρκία ότι θα προχωρήσουν σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
https://sputniknews.gr/kosmos/201909034416775-akar-ptisi-aigaio-tetelesmena-tourkia/