Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

G-20, Λέσχη Bilderberg και S-400. Ορατότερος από ποτέ ο κίνδυνος

 
Οι ημερομηνίες και τα γεγονότα που δείχνουν ότι ο κίνδυνος “ανάφλεξης” σε Αιγαίο και να Μεσόγειο είναι πιθανός
Παναγιώτης Νάστος  Σχης(ε.α)
Παρακολουθώντας  χρονικά τα γεγονότα και τις εξελίξεις  που είτε συνέβησαν είτε θα επισυμβούν στο μέλλον στη ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο,
θα προβούμε σε  αποτύπωση και  σύντομη ερμηνεία αυτών ,με απώτερο σκοπό την εξαγωγή εκτιμήσεων  για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή.
1.Αρχές Μαίου  είχαμε νέα ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα Κύπρος , συμβατή με την βούληση του Erdogan.
Συμπέρασμα:  Σημαντική ένδειξη της σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας στο μέλλον αναφορικά με  την Κυπριακή ΑΟΖ και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων από την εκμεταλευσιμότητα των ορυκτών πόρων αυτής
2. Τέλη Μαίου έως και 2 Ιουνίου έλαβε χώρα  Συνεδρίαση της  Λέσχης    Bilderberg στην Ελβετία
Συμπέρασμα: Σοβαρές ενδείξεις οτι συζητήθηκαν μεταξύ πολλών άλλων και θέματα Δικαίου Διαιτησίας στην  επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών, με ότι αυτό σημαίνει για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή μας.Η Ελλάδα μετείχε μέσω πολιτικού εκπροσώπου κόμματος , το οποίο διαθέτει βαθιά γνώση στο εν λόγω Δίκαιο.
3. 23 Ιουνίου Εκλογή Δημάρχου στην  Κωσταντινούπολη
Συμπέρασμα: Ο Ιμάμογλου έχει βραχεία κεφαλή έναντι του Γιλντιρίμ 2% περίπου, ωστόσο ο Ergogan  δείχνει διατεθιμένος να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα με οποιοδήποτε τρόπο και θα το κάνει.
4. 28-29 Ιουνίου  Σύνοδος G-20  Οsaka  Ιαπωνίας-Συνάντηση TRUMP-ERDOGAN
Συμπέρασμα: Αναμένεται να αποτελέσει σε ποσοστό 99.99% το κύκνειο άσμα των καλών αμερικανοτουρκικών σχέσων ή μία άνευ προηγουμένου στροφή των Τούρκων  η οποία δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο, με ποσοστοση να επισυμβεί της τάξης του 0.01%
5. Ιούνιος Εναρξη συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας-Ισραήλ  για Μ.Ανατολή-Συρία-Παλαιστινιακό
Συμπέρασμα:  Ξεδίπλωμα αρχικά  της οικονομικής διάστασης του σχεδίου Trump για την επίλυση του  Παλαιστινιακού σε οικονομικό Forum που θα λάβει χώρα στις 23-24 Ιουνίου στο Κατάρ. Συναντά αντίδραση από τους Παλαιστινίους. Η Τουρκία  ΔΕΝ μετέχει μέχρι στιγμής στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για τη Συρία, αφού δεν προσκλήθηκε ο Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της, σε σύσκεψη ομολόγων του η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου , με θέμα την «αυριανή μετά τον πόλεμο» ημέρα στη Συρία. Αυτό ο Erdogan  θα αποπειραθεί να το αλλάξει, εμπνεόμενος από τους μεγαλοιδεατισμούς του.
6. Ιούλιος έναρξη παραλαβής και εγκατάστασης  S-400 από Τουρκία
Συμπέρασμα:  Η θέση εγκατάστασής τους θα καλύπτει οπωσδήποτε την περιοχή  μεταξύ ΚΥΠΡΟΥ- ΚΡΗΤΗΣ- ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ και μέρος ή το σύνολο των Δωδεκανήσων. Οι άλλες περιοχές εγκατάστασης  έπονται.
7. 7 Ιουλίου Εκλογές στην Ελλάδα
Συμπέρασμα:  Εάν γίνουν και δεν αναβληθούν οι εκλογές λόγω μείζονος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και δημιουργίας τετελεσμένων  μεταξύ 24 Ιουνίου-7 Ιουλίου,(το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές),η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση, σε ποσοστό 70% αυτοδύναμη και σε ποσοστό 30% να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα πλήν Χρυσής Αυγής-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Επικρατέστερο το ΚΙΝΑΛ.
8. Ιούλιο η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ στην περιοχή  των κατεχομένων στην θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας .
Συμπέρασμα: Αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της έντασης στην Κύπρο, αλλά όχι πολεμική αναμέτρηση ακόμη
8. 31 Ιουλίου εκπνέει η χρονική διορία των ΗΠΑ πρός την Τουρκία για να μήν παραλάβει τους S-400  και να παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35
Συμπέρασμα: Πιθανότατα αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35  και παραλλαβή S-400, πλην της πάρα πολύ μικρής πιθανότητας θεματικόταταης στροφής στην Τουρκία. Ωστόσο τέτοια πιθανότητα φαντάζει   από εξαιρετικά πάρα πολύ απίθανη\ έως μηδενική.
9. Από 1 Αυγούστου έναρξη λήψης  Αμερικανικών  μέτρων  κατά  της Τουρκίας λόγω παραλαβής S-400
Συμπέρασμα: Η κατάσταση πλέον θα βρίσκεται σε οριακό σημείο, αφού τα μέτρα των ΗΠΑ  θα γονατίσουν οικονομικά την Τουρκία,αλλά και εξοπλιστικά υπό την μορφή της  απειλής και κινδύνου μη παροχής ανταλλακτικών οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης. Όμως  ο Erdogan σύμφωνα με αξιόπιστη πληροφόρηση έχει προβεί ήδη σε ανάλογες κινήσεις, δημιουργώντας stock από τα εν λόγω ανταλλακτικά και κινούμενος διεθνώς προς εξασφάλιση ροής τους εφόσον απαιτηθεί. Ωστόσο αυτή του η ενέργεια δείχνει και τις προθέσεις του να πάρει τελικά τους  S-400 . Παράλληλα οι διωγμοί πιλότων μαχητικών στην τουρκική πολεμική αεροπορία με την επίφαση του Γκιουλενιστή, είναι χωρίς τέλος. Αυτό προκειμένου να απορφανίσει τις ΤΕΔ από οποιοδήποτε φιλοαμερικανό αξιωματικό , για ενδεχόμενες μελλοντικές αντιδράσεις Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι πιλότοι που αποστάλθηκαν για εκπαίδευση στις ΗΠΑ για τα F-35  χαίρουν της  απολύτου εμπιστοσύνης του καθεστώτος  Erdogan.
10. Σεπτέμβριο καθίστανται επιχειρησιακοί οι S-400 στην Τουρκία και 17 Σεπτεμβρίου  Εκλογές στο Ισραήλ
Συμπέρασμα:   Ορατότερος από ποτέ ο κίνδυνος ανάφλεξης σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο.