Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Τεντώνει το σκοινί η Τουρκία: Ξεκινάει άμεσα και το «Γιαβούζ» γεωτρήσεις! Ποιά περιοχή θα επιλέξει η Άγκυρα να κλιμακώσει τις προκλήσεις? Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο?

 
Μέχρι την 1η Ιουλίου θα αρχίσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φετίχ Ντονμέζ,
 όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT σε προδημοσίευμα συνέντευξης που θα προβληθεί σήμερα.
Το «Γιαβούζ» αποπλέει αύριο Πέμπτη προς την Ανατ. Μεσόγειο.
Χθες ο κ. Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το πρώτο γεωτρύπανο, το «Πορθητής», έχει αρχίσει γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, μέσα στο δυτικό τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, και έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα.

Το «Γιαβούζ» αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ανατολικά του νησιού, σε ύδατα που έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος. Υπάρχουν ωστόσο ανεπιβεβαίωτες φήμες πως η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητά της στέλνοντας το σκάφος μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.
Τέτοια ενέργεια θα ήταν ευθεία αμφισβήτηση της επήρειας που μπορεί να λάβει το Καστελόριζο στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και προβολή των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο.