Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Αυστηρό μήνυμα από Βρυξέλλες: Προς διακοπή οι τελωνειακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

 
Την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση - καταδίκη της Τουρκίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Αρνητικό είναι το κλίμα για την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις 28 χώρες-μέλη να ξεκαθαρίζουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει, ενώ προς διακοπή οδεύουν και οι εργασίες για την τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών.
Με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
Το τουρκικό πλοίο Πορθητής
© AP Photo / Lefteris Pitarakis

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, παράλληλα, οι «28» θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων των κρατών-μελών συνεδριάζουν σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, ενώ αύριο, Τρίτη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, αναμένεται να δημοσιεύσουν επίσημη ανακοίνωση — καταδίκη προς τη γειτονική χώρα.
Σ' αυτήν, οι Βρυξέλλες θα επαναλαμβάνουν ότι καταδικάζουν «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα υπογραμμίζουν ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ».
Σημαίες Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC

Θα επισημαίνουν, παράλληλα, ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο», ενώ θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε ως «εισβολή στη θάλασσα» και «επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας» τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Στον απόηχο όλων των παραπάνω εργασιών, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «θα έχει συνέπειες» όποιος «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή».
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201906173774639-tourkia-bruxelles-komision-aigaio/