Τους προβληματισμούς τους, για όσα απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία από την Κύπρο, εκφράζουν αναλυτές στο Sputnik.
Για ποιούς λόγους υποστηρίζουν ότι Κύπρος πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.
Για ποιούς λόγους υποστηρίζουν ότι Κύπρος πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.
Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική της ανατολικής Μεσογείου επιθυμούν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ, με «πρωταγωνίστρια» την Κύπρο. Ο νόμος «East Med Act» που ψηφίστηκε πριν από λίγα 24ωρα από την αμερικανική γερουσία, προβλέπει την άρση του εμπάργκο που υπήρχε στην απευθείας πώληση ή μεταφορά όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως αναγράφεται στο νομοσχέδιο, που ξεσήκωσε αρκετές αντιδράσεις από αναλυτές, «η απευθείας πώληση ή μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη βοηθώντας στον περιορισμό της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων χωρών που θέτουν προκλήσεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο».
Την ίδια στιγμή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι «να εμποδίσει την παρέμβαση από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή» αλλά και «να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών στην περιοχή να αποστρατεύσουν στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παρασχεθεί από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς όφελος εξοπλισμού που παρέχεται από το ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ».
© AFP 2019 / Andrew Caballero-Reynolds
Τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, σχολίασε στο Sputnik, ο διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ:
«Το γεγονός ότι η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε την άρση του εμπάργκο πώλησης οπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία συνδέοντας το με την προτροπή να απομακρυνθεί εν ολίγοις από τη Ρωσία δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Ουσιαστικά μια αναμενόμενη υλοποίηση της υπόσχεσης που δόθηκε στην Κύπρο, κατέληξε να έχει ουρές και υποσημειώσεις που πρέπει να προβληματίσουν».
Την ίδια ώρα τονίζει ότι η σχέση Κύπρου - Ρωσίας είναι και διαχρονική και πολυδιάστατη.
«Μέσα από αυτή τη σχέση αλλά και την ουδετερότητα που η Κύπρος διαχρονικά διατηρούσε στη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η Κύπρος έχει ωφεληθεί σημαντικά και έχει καταστεί ένας σοβαρός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή. Σοβαρότητα η οποία απέδωσε καρπούς στην Κύπρο πολλές φορές», προσθέτει.
Σε άλλο σημείο το νομοσχέδιο τονίζει ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής αποτελεί το «να παροτρύνει τις χώρες της περιοχής να αρνηθούν λιμενικές υπηρεσίες σε σκάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία».
© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
«Από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προϋπόθεση για να γίνει η άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο, διασυνδέεται ξεκάθαρα με την προϋπόθεση, ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διευκολύνσεις σε ρωσικά πλοία στα κυπριακά λιμάνια. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, αν υλοποιηθεί καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε μια χρονική περίοδο, που δεν έχει κανένα περιθώριο να δημιουργήσει νέους εχθρούς και μάλιστα τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών», επισημαίνει από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, στο Spuntik, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Δεν έχει την πολυτέλεια η Κύπρος να μπει σε αυτήν την αντιπαράθεση. Είναι απαράδεκτο μια χώρα, όπως οι ΗΠΑ, με νομοσχέδια να προσπαθεί να καθορίσει την εξωτερική πολιτική μιας άλλης χώρας. Ο ελλιμενισμός των πλοίων για ανθρωπιστικούς και όχι μόνο λόγους είναι πάγια τακτική της Κύπρου», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης της ουδετερότητας της Κύπρου.
«Πρέπει να υπάρξει ισορροπία και ουδετερότητα. Μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία που είναι εξαιρετικά σημαντικές για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι έχει κάποιες αρχές για το Κυπριακό. Μπορούμε επίσης για ενεργειακούς λόγους να εξακολουθήσουμε να έχουμε σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το ένα δεν πρέπει να αναιρεί το άλλο. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να ζητούν να τερματιστεί η σχέση με τη Ρωσία», προσθέτει ο Π. Χρυσοστόμου.
«Θέλω να επαναλάβω το ότι ο φιλο-δυτικός προσανατολισμός της Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητος. Ωστόσο η ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διατηρεί άριστες σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία, όχι με την οπορτουνιστική μορφή που το πράττει η Τουρκία στην περιοχή, είναι αυτή που μέχρι σήμερα την κατέστησε ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο και φίλο. Η ουδετερότητα αυτή και η σχέσεις που η Κύπρος έχει διαμορφώσει με την Ρωσία, παρά τα εκατέρωθεν λάθη που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Το τελευταίο που χρειάζεται η Κύπρος ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή βρίσκεται στο ζενίθ, είναι να απωλέσει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους όπως η Ρωσία για χάρη ευκαιριακών συμμαχιών που, μέχρι στιγμής δεν έχουν να δείξουν κάτι ουσιαστικό» επισημαίνει από την πλευρά του ο Λοΐζος Μιχαήλ.
https://sputniknews.gr/amyna/201906303861740-provlhmatizei-h-arsh-tou-empargko-ploiwn-sthn-kypro-na-diatirhthei-h-oudeterothta-ths/
https://sputniknews.gr/amyna/201906303861740-provlhmatizei-h-arsh-tou-empargko-ploiwn-sthn-kypro-na-diatirhthei-h-oudeterothta-ths/