Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Πολεμικές αποζημιώσεις: Αιφνιδιασμός του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Γερμανία

 
 
Παρόλο που βρισκόμαστε σε έντονη προεκλογική περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται με τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία και απέστειλε σχετική ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο,
 με την οποία ζητά από τη Γερμανία να προσέλθει στο τραπεζι των διαπραγματεύσεων.
 
Η αλήθεια είναι ότι είχε υπάρξει προαναγγελία των ελληνικών κινήσεων από τον Αλέξη Τσίπρα από τις 17 Απριλίου ενώ η Ολομέλεια της Βουλής είχε εγκρίνει με πλειοψηφία το κείμενο που καλούσε την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Βέβαια, την επομένη ο
γερμανικός Τύπος είχε κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα πως χρησιμοποιεί το θέμα προεκλογικά, και είχε αποκλείσει ότι υφίσταται θέμα.
Έτσι, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.


https://www.thepressroom.gr/ellada/polemikes-apozimioseis-aifnidiasmos-toy-ellinikoy-ypex-stin-germania