Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

«Βουλιάζει» η Σάμος από την οργή ντόπιων και ''μεταναστών''

 
«Κατεβάζουν ρολά» στο νησί και καλούν σε Πανσαμιακή απεργία την Πέμπτη - Όλοι απέναντι στην αδιαφορία του κράτους
Αφόρητη είναι η κατάσταση πλέον στη Σάμο για τους κατοίκους της, αλλά και για τους μετανάστες, αφού ο υπερπληθυσμός έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. «Διαπράττεται ένα ανθρωπιστικό έγκλημα» καταγγέλλουν στο newpost.gr κάτοικοι, και κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαφορία. Την Πέμπτη πραγματοποιούν Πανσαμιακή απεργία.
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνο για 700 μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 5.000 άτομα! Αποτέλεσμα διάσπαρτες σκηνές σε όλο το νησί, άνθρωποι να ζουν μέσα στις λάσπες, το κρύο, τη βροχή με τρωκτικά και φίδια, ευάλωτοι σε ασθένειες, να αφοδεύουν όπου βρουν...
Οι κάτοικοι του νησιού βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, έχοντας προ καιρού απολέσει την κανονικότητα στη ζωή τους. Όπως λένε δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή. Από την άλλη πλευρά, οι μετανάστες και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες.
Εκτός κανονικότητας το νησί
Τις απερίγραπτες συνθήκες περιγράφουν στο newpost.gr ντόπιοι, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση, διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση τους από ξενοφοβικές διαθέσεις.
«Στη δομή είναι ασφυκτική η κατάσταση. Άνθρωποι ζουν έξω από αυτή, σε σκηνές που έχουν αγοράσει από σούπερ μάρκετ και με την κακοκαιρία διαλύονται. Διαβιούν με τρωκτικά και φίδια, σε πρωτόγονες κατάστασης υγιεινής. Δεν υπάρχουν γιατροί, και ένας από το ΚΕΕΛΠΝΟ παραιτήθηκε χθες. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και οριακή. Είναι ένα ανθρωπιστικό έγκλημα που συντελείται με τη βούληση της κυβέρνησης, λόγω της προχειρότητας που χειρίζεται την κατάσταση» εξηγεί στο newpost.gr, o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ.Γιώργος Κολλάρος.
«Διαπράττεται ένα έγκλημα. Έχουν σχεδιάσει ένα κέντρο για 700 άτομα, έχουν συγκεντρωθεί 5000. Αποτέλεσμα 2000 άτομα να ζουν έξω σε σκηνές. Οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Σε μια πόλη 6.500 κατοίκων, έχει αλλάξει η ζωή μας. Δεν υπάρχει πια μια κανονικότητα» λέει ο πρόεδρος των καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου κ.Μιχάλης Μητσός.
Αύξηση της παραβατικότητας, λόγω πολύμηνης παραμονής
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για αύξηση της παραβατικότητας και για βίαιες συρράξεις.
Όπως λέει ο κ. Μητσός «υπάρχουν 55 εθνικότητες. Το ποσοστό των προσφύγων, που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, πλέον είναι πολύ μικρό. Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες και είναι παραβατικοί. Οι κλεψιές έχουν αυξηθεί δραματικά. Έχει αλλάξει η δομή και η λειτουργία της πόλης. Δείτε τα δικαστικά στοιχεία. Υπάρχει πλέον μεγάλη παραβατικότητα, αφού ξεμένουν εδώ 15-18 μήνες, περιμένοντας το άσυλο».
Ο κ.Κολλάρος σημειώνει πως: «Έχουμε πληθώρα κλοπών αλλά και βίαιων συρράξεων μεταξύ αλλοεθνών. Υπάρχει πληθυσμιακή ανισορροπία σε μια πόλη. Υπάρχουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, και το υπουργείο αυτό που έκανε ήταν να φέρει δυο διμοιρίες ΜΑΤ. Προχωράμε στην απεργία για να διατρανώσουμε ότι δεν πάει άλλο! Χρειάζονται άμεσα μέτρα απεγκλωβισμού των ανθρώπων αυτών».
«Να κλείσει το κολαστήριο»
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση αποδεικνύονται φρούδες, γι’ αυτό και οι φορείς του νησιού καλούν σε Πανσαμιακή απεργία την Πέμπτη, ζητώντας το κλείσιμο του ΚΥΤ.
«Παρά τις υποσχέσεις των υπουργών για αποσυμφόρηση, για στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου, για υγειονομική περίθαλψη δεν έχει τηρηθεί κάτι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να κλείσει η Δομή, γιατί είναι ένα κολαστήριο. Πρέπει να μετεγκαταστασθεί σε άλλο τόπο εκτός αστικού ιστού για να μη δημιουργούνται τα προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Κολλάρος.
Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Μητσός. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Ζητάμε το κλείσιμο της δομής, γιατί δεν μπορεί να κάνει αποσυμφόρηση. Αυτό έχει δείξει η κυβέρνηση και ας μας το έχει υποσχεθεί. Στις 4 Δεκεμβρίου, επισκεφτήκαμε τον κ. Βίτσα, 12 φορείς με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και υποσχέθηκε αποσυμφόρηση 2.000 ατόμων. Τελικά έφυγαν 500. Κάθε μέρα έρχονται 60-70 άτομα. Η κατάσταση δεν πάει άλλο».
Την κινητοποίηση της προσεχούς Πέμπτης, στηρίζουν με κοινή τους ανακοίνωση:
Επιμελητήριο Σάμου
Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου
Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ
Εμπορικός Σύλλογος Σάμου
Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου
Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου
Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου
Ένωση Ξενοδόχων Σάμου
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν.Σάμου
Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών
Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου
Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου
Ιατρικός Σύλλογος Σάμου
Φαρμακευτικός Σύλλογος Σάμου
Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων
Την πανσαμιακή απεργία στηρίζουν, επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο δήμος Σάμου και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Φούρνων.

http://newpost.gr/ellada/5c598bc8d73b7f1463f7330c/voyliazei-i-samos-apo-tin-orgi-ntopion-kai-metanaston-kraygi-sto-newpost-diaprattetai-ena-egklima