Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Πατριαρχείο Μόσχας: ''Να σταματήσει η δίωξη των πιστών στην Ουκρανία''

 


Ανακοινωθέν  σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, εξέδωσε Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας
η οποία συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου.
Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε με ιδιαίτερο τρόπο την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου σύμφωνα με αυτή, συνεχίζεται η πίεση κατά της εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας από την κυβέρνηση της χώρας.
«Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, ενίσχυσε περαιτέρω τη διαίρεση μεταξύ των ορθοδόξων της Ουκρανίας, ενώ επιδείνωσε σημαντικά τις διαθρησκευτικές σχέσεις» - αναφέρει μεταξύ άλλων στην δήλωση της η Ιερά Σύνοδος.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι παρεμβάσεις των κρατικών αρχών της Ουκρανίας στην εσωτερική εκκλησιαστική ζωή, καθώς και οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η εκκλησία βραχυπρόθεσμα για τα συμφέροντά του Κράτους. Την ίδια στιγμή τα θεμελιώδη δικαιώματα και η ελευθερία του ατόμου που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Ουκρανίας παραβιάζονται κατάφορα».
Σε άλλο σημείο η Εκκλησία της Ρωσίας τονίζει ότι «γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως στόχος των εκπροσώπων της σημερινής Κυβέρνησης, είναι να εκκαθαρίσει την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας. Έχουν κάνει συστάσεις προς τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες επιβολής νόμου για μεταφορά των Κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας προς τους σχισματικούς».
«Η συνεχιζόμενη ανομία οδήγησε σε επιδείνωση της βίας κατά κληρικών και πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της Ουκρανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ειρηνικό χαρακτήρα. Δεκάδες Ιεροί Ναοί έχουν κατασχεθεί από παραστρατιωτικούς, με επανειλημμένους ξυλοδαρμούς κατά κληρικών και πιστών, οι οποίοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τα ιερά τους. Ενώ δεκάδες Κοινότητες αναγκάζονται πλέον να προσεύχονται σε ιδιωτικά σπίτια η στον δρόμο» - προσθέτει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ακόμη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει: «Στη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε, καλούμε τους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσεύχονται για τους αδελφούς μας, που υποφέρουν στην Ουκρανία, ώστε να έχουν θάρρος και χριστιανική υπομονή για το καλό της Ορθοδοξίας. Επίσης απευθύνουμε έκκληση στις κρατικές αρχές της Ουκρανίας να σταματήσουν τη δίωξη εναντίον των πολιτών τους, που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διάσπαση της εκκλησίας».
Τέλος η Ιερά Σύνοδος ζητά από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να υποστηρίξουν με προσευχή την διωκόμενη Ουκρανική Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.