Ο όρος «Βαλκανική Άνοιξη», που θυμίζει ατυχώς την «Αραβική Άνοιξη» -που αποδείχτηκε ισλαμιστικός χειμώνας-, συζητιέται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των σλαβόφωνων.
Ο όρος «Βαλκανική Άνοιξη» – για τη γεωγραφική ακρίβεια δυτικοβαλκανική- άρχισε να χρησιμοποιείται μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία.
«Βαλκανική Άνοιξη εν όψει», έγραψε ένας χρήστης.
«#BalkanSpring (σ.σ. Βαλκανική Άνοιξη) 20 χρόνια αναμονής για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχουμε μια καλύτερη ζωή είναι πολύς καιρός.
»Οι άνθρωποι μεγαλώνουν ανυπόμονοι. Εκείνοι που δεν έφυγαν όλο και περισσότερο βλέπουν την πολιτική ηγεσία ως εμπόδιο».
Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στα Τίρανα ενάντια στο καθεστώς του Έντι Ράμα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Λίγες ώρες αργότερα, αρκετές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου απαιτώντας τις παραιτήσεις του προέδρου της χώρας και του επικεφαλής εισαγγελέα για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Βελιγράδι της Σερβίας, με αίτημα τις παραιτήσεις του προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης.
Μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας σε μια σειρά από αδύναμα κράτη, που βρέθηκαν να κυβερνιούνται με πολιτικό προσωπικό επιπέδου «τοπικής αυτοδιοίκησης», το πάνω χέρι πήρε σε πολλές χώρες το οργανωμένο έγκλημα.
Το οργανωμένο έγκλημα κυβερνά και την Αλβανία.
Οι πρώην υπερήφανοι Γιουγκοσλάβοι (Νοτιοσλάβοι), τώρα διαιρεμένοι σε πολλά νέα «έθνη» που ονοματίστηκαν από γεωγραφικούς προσδιορισμούς, ασφυκτιούν.
Ιδίως όσοι θυμούνται ποια ήταν η Γιουγκοσλαβία πριν διαλυθεί.
Οι Νοτιοσλάβοι έχουν στραφεί άπαντες προς τη Δύση, εκτός από τη Σερβία που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Οι Νοτιοσλάβοι και οι Αλβανοί ζητούν μια κανονική ζωή, όπως και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης.