Στην Αθήνα μία από τις «φωλιές» των αμερικανικών παρακολουθήσεων
Στην τάρατσα της αμερικανικής πρεσβείας - Ο εξοπλισμός λειτουργούσε εξ αποστάσεως - Τα στοιχεία προέρχονται από τα έγγραφα που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν
Οι ΗΠΑ κρυφακούνε τους πάντες
Παγκόσμιες παγίδες
Σε «φωλιά» παρακολουθήσεων - όπως και ο χαρακτηριστικός τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel - είχαν μετατρέψει οι ΗΠΑ το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το έγγραφο που αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό, οι ΗΠΑ δεν είχαν περιοριστεί μόνο στην τοποθέτηση και λειτουργία μονάδας καταγραφής αλλά είχαν φροντίσει να εγκαταστήσουν και εξοπλισμό που να λειτουργεί εξ αποστάσεως, χωρίς, δηλαδή, την ανάγκη φυσικής παρουσίας προσωπικού.
Αυτέ οι ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών με την ονομασία Special Collection Service είναι στελεχωμένες από αμερικανούς πράκτορες και υπάρχουν σε 80 χώρες, οι 19 εκ των οποίων στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Ο εξοπλισμός, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Τέτοιες μονάδες παρακολούθησης υπάρχουν μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη, όσον αφορά την Ευρώπη.
Το έγγραφο όπως αναφέρουν Τα Νέα περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.
Του Βασίλη Τσακίρογλου
Οι ΗΠΑ κρυφακούνε τους πάντες
(αλλά μόνο η Ελλάδα δεν τόλμησε να το πει)
Κυρίως υπό την πίεση των ΜΜΕ που αποκάλυψαν ότι το κινητό της τηλέφωνο παρακολουθείται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Ανγκελα Μέρκελ απαίτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα. Η καγκελάριος, όπως και αρκετοί άλλοι ηγέτες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αποφάσισενα καταστήσει σαφή την ενόχλησή της για τις υποχθόνιες μεθόδους των Αμερικανών, κάνοντας κάτι που θα μπορούσε -και μάλλον θα έπρεπε- να είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό η ελληνική κυβέρνηση.
Οπως είναι γνωστό, το σκάνδαλο των υποκλοπών ξέσπασε αφότου ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ένας απλός περιφερειακός συνεργάτης της NSA (National Security Agency), αποφάσισε να ξεσκεπάσει τη δράση της πανίσχυρης αλλά σχεδόν άγνωστης έως πριν από μερικούς μήνες αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.
Ηδη από τις πρώτες διαρροές απόρρητων στοιχείων, ο Σνόουντεν έκανε επανειλημμένως λόγο για την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ότι η NSA παρακολουθούσε συστηματικά διάφορους στόχους εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, π.χ. πρεσβείες και γραφεία αποστολών. Η αμερικανική κατασκοπεία εύλογα θα μπορούσε να έχει συσχετιστεί αμέσως με το καθ’ ημάς σκάνδαλο των υποκλοπών της περιόδου 2004-2005 - εφόσον, μάλιστα, υπήρξαν και αποχρώσες ενδείξεις ότι στο κύκλωμα των παρακολουθήσεων εμπλεκόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Αντί όμως να ενώσει τη φωνή διαμαρτυρίας της με τα υπόλοιπα κράτη τα οποία, με βάση τα έγγραφα του Σνόουντεν, εμφανίζονται ως θύματα εντελώς παράτυπων παρακολουθήσεων, η Ελλάδα τηρεί στάση απάθειας και απέχει όσο γίνεται περισσότερο από οποιαδήποτε καταγγελία, παρόλο που υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα κατασκοπείας που ασκούν οι ΗΠΑ εις βάρος ακόμη και των ίδιων τους των συμμάχων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία δεκαετία εξελισσόταν μια εξαιρετικά σκοτεινή και κατάφωρα παράνομη επιχείρηση υποκλοπών εις βάρος δεκάδων πολιτικών και μη προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργοί όπως ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Αναστάσιος Παπαληγούρας κ.ά., ακόμη και ακτιβιστές και συνδικαλιστές. Σήμερα η υπόθεση έχει καταλήξει στο «αρχείο αγνώστων δραστών» - ή αλλιώς στα αζήτητα των εισαγγελικών αρχών.
Παρ’ όλα αυτά, πριν από περίπου επτά μήνες υπήρξαν κάποια σημεία αναθέρμανσης του σχετικού ενδιαφέροντος, όταν κατατέθηκε αίτημα του αρμόδιου εισαγγελέα για συνδυασμένη διερεύνηση δύο υποθέσεων: αφενός των υποκλοπών και αφετέρου της συνωμοσίας που υποτίθεται ότι είχε εξυφανθεί με στόχο την πολλαπλή αποσταθεροποίηση της ελληνικής δημοκρατίας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, η οποία προέβλεπε ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του. Εως σήμερα, σε μια περίοδο όπου ο αποτροπιασμός για τις μεθόδους της NSA εκδηλώνεται πλέον απερίφραστα ακόμη και από τη Γερμανία, ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους από το οποίο θα μπορούσε να είχαν πληγεί τα θεμέλια της κοινωνικής και πολιτικής ομαλότητας στην Ελλάδα έχει παραδοθεί, σχεδόν ανεπιστρεπτί και εντελώς άγνωστο γιατί, στη λήθη.
Παγκόσμιες παγίδες
Στη Γερμανία η υπόθεση των υποκλοπών για τις οποίες κατηγορείται η NSA εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα, με πολλαπλές εσωτερικές και διεθνείς επιπτώσεις. Μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας και των media μέμφεται την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θεωρώντας ότι η αντίδρασή της υπήρξε υπερβολικά ήπια και ανεκτική προς τις «United Stasi of America», όπως αποκαλούνται πλέον οι ΗΠΑ από όσους απεχθάνονται την ακόρεστη κατασκοπευτική τους λαιμαργία. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Tagesspiegel» δεν δίστασε να γράψει ότι «η Μέρκελ γελοιοποιήθηκε», καθώς από την αρχή του σκανδάλου Σνόουντεν φάνηκε να συντάσσεται με την επίσημη άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν στο πλαίσιο της νομιμότητας και με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη της ασφάλειας. Ωστόσο, η Μέρκελ φαίνεται ότι είναι έτοιμη -ή αναγκασμένη προκειμένου να προστατεύσει το κύρος της- να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ. Και σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Τζον Εμερσον, του Αμερικανού πρεσβευτή στη Γερμανία, ο οποίος την προηγούμενη Πέμπτη κλήθηκε εκτάκτως στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για τις απαραίτητες συνομιλίες.
Η καταιγίδα εις βάρος των ΗΠΑ είναι έτοιμη να ξεσπάσει σε πολλά άλλα σημεία του παγκόσμιου χάρτη - και βέβαια έριξε βαριά τη σκιά της στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ διαμαρτύρεται για την ανήκουστη και θρασεία επιχείρηση παρακολούθησης που υπέστησαν οι συμπολίτες του από τους Αμερικανούς, με περισσότερα από 70 εκατομμύρια παγιδευμένες τηλεφωνικές γραμμές, λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κ.λπ. Το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον των ΗΠΑ διογκώνεται σε ευθεία αναλογία με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων μίλησε για 61.000 επιχειρήσεις παρακολούθησης που τα τελευταία χρόνια έχουν διενεργηθεί από την NSA σε ολόκληρη την υδρόγειο. Στην Ιταλία, φέρ’ ειπείν, το πλήθος των παρακολουθούμενων συνδέσεων έφτασε τα 46 εκατομμύρια και στην Ισπανία τα 61 εκατομμύρια. Επιπλέον, κυβερνήσεις χωρών όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία και η Χιλή, ανεξάρτητα από τις όποιες συμμαχίες με τις ΗΠΑ, καταγγέλλουν την απροκάλυπτη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να ανασκευάσει τις κατηγορίες ότι η NSA είχε φτάσει να παρακολουθεί ακόμη και το τηλέφωνο της Ανγκελα Μέρκελ.
Συμπεριφερόμενος σαν κακοποιός που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι το τηλέφωνό της δεν είναι παγιδευμένο και ότι δεν πρόκειται να υποστεί κάτι τέτοιο στο μέλλον - αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει αν η NSA είχε κρυφακούσει συνδιαλέξεις της στο παρελθόν. Προφανώς, εκτός από τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα που τίθενται καθώς διακυβεύεται η εμπιστοσύνη της σχέσης ΗΠΑ - Ευρώπης, προκύπτουν επίσης θέματα γοήτρου αλλά και εθνικής κυριαρχίας. «Απαράδεκτες» χαρακτήρισαν τις ενέργειες της NSA οι Μέρκελ και Ολάντ, παρόλο που στην περίπτωσή τους δεν υπήρξε καμία υπόνοια για σχέδια ανατροπής ή δολοφονικές απόπειρες, όπως στην Ελλάδα.
Σκάνδαλο Yποκλοπών Big-Data-BrotherΜέρκελ και Ολάντ χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις ενέργειες της NSA αντιδρώντας έντονα στην κατασκοπευτική παράνοια των Αμερικανών,
παρόλο που δεν υπήρξε καμία υπόνοια για σχέδια ανατροπής ή δολοφονικές απόπειρες, όπως στην Ελλάδα του 2004. Ο Σνόουντεν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου
Big Data όπως Big Brother Οι αμερικανικές αρχές δεν πρόκειται να ησυχάσουν αν δεν «παραλάβουν» το κεφάλι του Εντουαρντ Σνόουντεν «επί πίνακι» - τρόπος του λέγειν βεβαίως. Ο «Εφιάλτης», το «βαθύ λαρύγγι» κ.ο.κ. προκάλεσε τεράστια ζημιά στην NSA, καταστρέφοντας τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωτική επιχείρηση κατασκοπείας στην ανθρώπινη ιστορία. Ηδη από το 2008 ο διοικητής της NSA, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, ο λεγόμενος και «αυτοκράτωρ Αλέξανδρος», αναρωτιόταν αν είναι δυνατόν «να παρακολουθούμε τα πάντα, όλη την ώρα». Τον Δεκέμβριο του 2012 ανώτατο στέλεχος της NSA ανακοίνωσε με υπερηφάνεια στην αναφορά του προς τον διοικητή ότι «η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο ελεγμένων στοιχείων». Αυτό σήμαινε ότι με τα καινούρια προγράμματα που χρησιμοποιεί η NSA οι δυνατότητες ηλεκτρονικής κατασκοπείας έχουν γιγαντωθεί τόσο ώστε το όραμα του στρατηγού Αλεξάντερ να έχει σχεδόν υλοποιηθεί: «Κατασκοπεύουμε τα πάντα, παντού στην υφήλιο, ανά πάσα στιγμή».
ΤΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ NSA
Το τερατώδες Prism…
Το τερατώδες Prism…
Το πρόγραμμα Prism, που αποκάλυψε ο Σνόουντεν και βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας κατά το αμερικανικό σύνταγμα, επιτρέπει στην NSA να ελέγχει το περιεχόμενο των επικοινωνιακών δεδομένων τα οποία διακινούνται μέσω φορέων όπως η Microsoft, η Apple, η Google, το YouTube, το Skype κ.λπ. Χάρη στο Prism, η NSA μπορεί να παρακολουθεί εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και κάθε είδους ηλεκτρονικά μηνύματα εντός και εκτός ΗΠΑ, με τον εκπεφρασμένο στόχο της προστασίας του αμερικανικού έθνους από τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, ο πραγματικός Μεγάλος Αδελφός είναι ένα πολύ ευρύτερο και πανίσχυρο πρόγραμμα που έχει θέσει σε λειτουργία η NSA από την αρχή του 2013, το οποίο φέρει τον εύγλωττο κωδικό «Απεριόριστος Πληροφοριοδότης». Μάλιστα αυτός ο ηλεκτρονικός σπιούνος δεν ενδιαφέρεται καν για το περιεχόμενο των όποιων μηνυμάτων, αλλά για την «ταυτότητά τους», τα λεγόμενα metadata. Χάρη σε εξαιρετικά εξελιγμένους αλγόριθμους, ο «Απεριόριστος Πληροφοριοδότης» συλλέγει και επεξεργάζεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εκατομμύρια στοιχεία και συνδυάζει δεδομένα όπως η διεύθυνση IP, το αρχείο των συνδιαλέξεων ή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ακόμη και άλλες, πιο προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες, όπως το φύλο, η ηλικία, τα στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.λπ. Ειδικοί λένε ότι με αυτό τον τρόπο «ελέγχοντας μόνο τα αρχεία της διεύθυνσης IP, κάποιος μπορεί να ξέρει τι κάνεις, σαν να διαβάζει το ημερολόγιό σου. Και ακόμη περισσότερο, σαν να βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου».
Η διαχείριση των metadata ή των Big Data, καθώς οι ποσότητες και το είδος των πληροφοριών είναι κολοσσιαίες, θεωρείται κάτι σαν πανάκεια - σαν φάρμακο αλλά και σαν φαρμάκι για μια σειρά από εφαρμογές: διεισδύοντας στο ψηφιακό μυαλό δισεκατομμυρίων πολιτών, ύποπτων και μη, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (σε συνεργασία κυρίως με τις βρετανικές ομόλογές τους) επαίρονται ότι ματαίωσαν δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ στην αποτελεσματική αξιοποίηση των αλγόριθμων οφείλονται επίσης ο εντοπισμός καθώς και η τελική εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
...και το αμφίβιο ΤΑΤ-14Το πιο κρίσιμο και επικίνδυνο κομμάτι του αόρατου ιστού που έχει υφάνει η NSA στην προσπάθειά της να παγιδέψει ολόκληρο τον κόσμο είναι ο έλεγχος του ΤΑΤ-14, του πολυδαίδαλου δικτύου υποθαλάσσιων αγωγών που συνδέει την Αμερική με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία. Κάθε δευτερόλεπτο σε καθέναν από αυτούς τους ηλεκτρονικούς υπερ-διαύλους κυκλοφορούν 1,9 terabytes δεδομένων, όσο περίπου 240 ώρες βιντεοσκοπημένης εικόνας. Οταν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και επεξεργασίας ενός τέτοιου ασύλληπτα μεγάλου όγκου πληροφοριών, καταλαβαίνει κανείς ότι το κινητό της Μέρκελ, με ή χωρίς το τσιπ-φύλακα άγγελο που το προστατεύει από την παγίδευση, είναι απλώς ένα μέρος του παιχνιδιού - ούτε καν το πιο δύσκολο. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα, στη φαντασία και την εμμονική παράνοια γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, ενώ ο Σνόουντεν μοιάζει με… δυστύχημα που συνέβη καθώς η NSA ανέπτυσσε τη μέγιστη ταχύτητά της. Το αν και πώς θα το ξεπεράσει δεν είναι πλέον ένα εσωτερικό της πρόβλημα, αλλά αφορά ολόκληρη την υφήλιο, πάνω κάτω δηλαδή όσους παρακολουθεί.