Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ράμα, ενώ σοκάρει η έκκληση Μπερίσα στους πολίτες να πάρουν τα όπλα. «Μυρίζει» εμφύλιος
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Γιώργο Τραπεζιώτη
Σε τεντωμένο σκοινί μοιάζει να ισορροπεί επικίνδυνα πλέον η Αλβανία, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει παρεκτροπές τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης Ράμα όσο και από την αντιπολίτευση.
Παρεκτροπές που, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, μπορεί να οδηγήσουν τελικά τη χώρα μέχρι και σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς ο λαός εμφανίζεται βαθιά διχασμένος.
Βίντεο-φωτιά
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα - βίντεο με αποσπάσματα δηλώσεων του Σαλί Μπερίσα κατά της κυβέρνησης, ο οποίος λίγο καιρό πριν καλούσε ανοιχτά τους πολίτες να πάρουν τα όπλα! «Καλώ τους Αλβανούς πολίτες να πάρουν τα όπλα για τη δική τους ασφάλεια. (...) Δεν είστε ασφαλείς. Εγγυώμαι στον λαό πως η αντιπολίτευση κι εγώ θα πολεμήσουμε και δεν θα βρείτε μέρος να κρυφτείτε...» δήλωνε ο Μπερίσα, απειλώντας τον Ράμα με φυλάκιση.
Περνώντας χθες στην αντεπίθεση, ο Αλβανός πρωθυπουργός διεμήνυε πως το βίντεο εστάλη σε ξένες πρεσβείες με στόχο η διεθνής κοινότητα να ενημερωθεί για «το πραξικόπημα που οργανώνεται από την αντιπολίτευση».
Παρότι η χθεσινή ογκώδης συγκέντρωση της αλβανικής αντιπολίτευσης στα Τίρανα -παρά τις μικροεντάσεις- ολοκληρώθηκε ειρηνικά, είναι σαφές ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές στο πολιτικό σώμα της χώρας. Οπως παραμένει στο τραπέζι και το αίτημα για την άμεση παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τη διεξαγωγή εκλογών, αφού πρώτα μία κυβέρνηση τεχνοκρατών αναλάβει στο μεσοδιάστημα το «τιμόνι» της Αλβανίας.
Υπό τις επευφημίες των διαδηλωτών βουλευτές της αντιπολίτευσης εισήλθαν την Πέμπτη στο κτίριο της Βουλής, την οποία φρουρούσαν 1.200 πάνοπλοι αστυνομικοί, πανέτοιμοι να αποτρέψουν πιθανή απόπειρα... εφόδου, και παρέδωσαν στον πρόεδρό της τις βουλευτικές ταυτότητές τους, πράξη υψηλού πολιτικού συμβολισμού μεν, αλλά χωρίς αντίκρισμα πρακτικό, καθώς οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος συνεχίζουν να συγκροτούν πλειοψηφία και επομένως δεν τίθεται ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης Ράμα.
«Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο Κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα» δήλωνε έξω από την αλβανική Βουλή ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλεζίμ Μπάσα, που επέμεινε να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για διαφθορά και διατήρηση σχέσεων με το οργανωμένο έγκλημα. «Δεν είμαστε λαός της βίας, αλλά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν θα δεχθούμε ποτέ μια κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών» διεμήνυσε ακόμη ο Μπάσα, χαρακτηρίζοντας τον Ράμα «Μαδούρο των Βαλκανίων»!
Από την πλευρά του ο Εντι Ράμα δεν δείχνει να επηρεάζεται από το βαρύτατο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ενώ επιμένει πως θα κρατήσει την εξουσία έως το 2021. Παρ' όλα αυτά, αναλυτές συμφωνούν πως «μάλλον υποτίμησε» τη δυναμική των πρώτων κινητοποιήσεων πριν από εβδομάδες, όταν το φοιτητικό κίνημα βγήκε στους δρόμους ζητώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
----
Περίεργη παρέμβαση από την Ε.Ε.
Ανήσυχη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αλβανία η διεθνής κοινότητα. «Υπογραμμίζουμε πάλι το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις... όμως καταγγέλλουμε έντονα οποιεσδήποτε δηλώσεις πολιτικών ηγετών καλούν σε βία» υπογράμμισαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Οι ενέργειες αυτές «υπονομεύουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» πρόσθεταν, ενώ έκαναν κι ένα... περίεργο σχόλιο υπογραμμίζοντας πως οι παραιτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης είναι «βλαπτικές για τη δημοκρατία»