Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτή είναι η ''Μεγάλη ιδέα'' της Ευρώπης!


Γερμανός εμπειρογνώμονας: Ανταλλαγή εδαφών, το πρώτο βήμα για τη Μεγάλη Αλβανία
‘Αν και το παιχνίδι  ξεκινά με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ  Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας,
αυτό δεν τελειώνει εδώ’, λέει σε συνέντευξη στην Ντόιτσε Βέλλε, 
 ο επικεφαλής της  γερμανικής ένωσης εμπειρογνωμόνων, ‘DGAP’ για την DW. 
DW: Ο Θάτσι και ο Βούτσιτς σχεδιάζουν να ανταλλάξουν περιοχές. Η Ουάσιγκτον δεν είναι εναντίον αυτής της ιδέας. Μετά τη συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ,  η καγκελάριος Μέρκελ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη στη δήλωσή της, όπως πριν.  Επιπλέον ο Χάικο Μάας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης στο Γκούμνιχ,  είπε ότι μόνο ότι ήταν καλή ιδέα  η αλλαγή των συνόρων. Αυτό ακούστηκε περισσότερο σαν συμβουλή παρά σαν απόρριψη. Η Γερμανία αλλάζει τη στάση της στα σύνορα στα Βαλκάνια;
 
Μίλαν Νιτς:  Σίγουρα δεν θα έβλεπα τις αποχρώσεις. Η στάση του Βερολίνου είναι σαφής. Η Γερμανία ήταν πάντοτε συνεπής και πολύ σαφής σε αυτό το θέμα.
Πρώτον, πίσω από τις κλειστές πόρτες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της καγκελαρίου Μέρκελ στο Βερολίνο, μίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας. Επίσης, μίλησε και με τον Κροάτη πρωθυπουργό Πλένκοβιτς. Ίσως δεν ήθελε να βάλει βενζίνη στην πυρκαγιά, κάνοντας άλλη μια δήλωση μετά τον Αύγουστο του 2013. Αλλά δεν βλέπω καμία αλλαγή στη στάση της Γερμανίας. Υπάρχουν άλλοι που έχουν αλλάξει…


Για ποιον μιλάς;
 
Σαφώς για την Ουάσιγκτον. Η δήλωση του Τζον Μπόλτον, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένδειξη ότι οι Αμερικανοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, αφού δεν ενδιαφέρονται πλέον. Δεν βλέπουν το ρόλο της Αμερικής ως ηγετικό στην περιοχή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα  που παραμένει στην Ευρώπη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το Βερολίνο είναι, επίσης,  απογοητευμένο με τον ρόλο που έπαιξε πρόσφατα ο Επίτροπος Χαν και η ύπατος Επίτροπος  της Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και η αυστριακή προεδρία, να ενθαρρύνουν τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να περπατήσουν αυτό το μονοπάτι. Ανέφεραν ότι μια ιστορική συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου είναι πιο σημαντική από τις λεπτομέρειες, δηλαδή τα σύνορα. 
 
Γιατί ο Θάτσι και ο Βούτσιτς έφεραν την πρόταση της αλλαγής των συνόρων;
 
Όταν ο πρόεδρος Θάτσι επρόκειτο να έρθει για επίσκεψη στο Βερολίνο, έγινε πρόσκληση στην ‘DGAP μαζί με τον πρέσβη Ίσινγκερ. Εδώ ο Θάτσι έκλεισε με σαφήνεια τη δυνατότητα αλλαγής των συνόρων. Ήταν καλό που το είπε δημοσίως, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ξέρω γιατί. Από τη σερβική πλευρά, είναι σαφές, ότι σε αυτό υπήρχε μια επιλογή, από το 1999. Και τώρα ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στο λαό, αν  πάρει κάτι σε αντάλλαγμα, συγκεκριμένα, έδαφος.
 
Είναι ρεαλιστική αυτή η επιλογή;
 
Είναι ρεαλιστική, εάν οι τοπικοί ηγέτες είναι αποφασισμένοι να το υλοποιήσουν και οι βασικοί ξένοι παράγοντες, οι μεγάλες δυνάμεις, θα το επιτρέψουν. Αλλά ανησυχώ λίγο που η ιστορία αυτή δεν θα τελειώσει εκεί.
 
Δηλαδή;
 
Δεν πρόκειται για διόρθωση συνόρων. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είναι μια ψευδαίσθηση να πιστέψουμε  ότι θα έχουμε μόνο μια μικρή ανταλλαγή εδαφών. Εννοείται ότι είναι πολύ  ελκυστική σε αυτό το μικρό μέρος των Βαλκανίων, αν λάβουμε υπόψη το Βόρειο Κόσοβο και το Πρέσεβο, αλλά δεν θα τελειώσει εκεί. Θα  είναι ένα βήμα προς τα πίσω, που θα ξεκινήσει  στη Μιτρόβιτσα και την επόμενη ημέρα θα πάει σε ένα σημαντικό τμήμα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και, ενδεχομένως στην ΠΓΔΜ.
Υπάρχουν ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις και τις παράλληλες συμφωνίες μεταξύ της Πρίστινα και των Τιράνων.
 
 Έτσι με άλλα λόγια, σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η ανταλλαγή εδαφών σε πλαίσιο εθνικής ταυτότητας  θεωρείται ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Μεγάλης Αλβανίας.
 
(Ο Μίλαν Νις (Milan Nič), είναι εμπειρογνώμονας της Γερμανικής Εταιρείας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) και υπεύθυνος σπουδών στο Κέντρο ‘Bosch Robert’ για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.  Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένας από τους  τομείς της ειδικότητάς του)
 
lapsi.al