Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Kazan K-561 : Το νέο υπερσύγχρονο υποβρύχιο που οι ΗΠΑ αμήχανα θαυμάζουν - ΒΙΝΤΕΟ

Το δεύτερο Ρωσικό υποβρύχιο της κατηγορίας Severodvinsk, το K-561 Kazan, το οποίο είναι ένα τροποποιημένο σχέδιο του υποβρυχίου Project 08851 Yasen-M,
απέπλευσε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου του 2018.

Το τεράστιο
πυρηνικό υποβρύχιο σχεδιάστηκε από το γραφείο σχεδιασμού Malachite στην Αγία Πετρούπολη και χτίστηκε στην πόλη Severodvinsk. Η κατασκευή του υποβρυχίου ξεκίνησε στις 8 Απριλίου 2017 και αρχικά αναμενόταν να παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό το Δεκέμβριο του 2018, αλλά οι εργασίες κατασκευής του πλοίου καθυστέρησαν.

Προς το παρόν, το Καζάν δεν αναμένεται να παραδοθεί στον Ρωσικό Βόρειο Στόλο τουλάχιστον μέχρι το 2019, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, όμως, ότι πρόκειται για το καλύτερο υποβρύχιο που οι
ΗΠΑ καλούνται να προσέξουν και να αντιμετωπίσουν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ήδη εντυπωσιασμένο με το αρχικό Severodvinsk, ένα παλαιότερο σχέδιο που είχε κατασκευαστεί από το 1993 πριν τελικά τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο του 2013, με αρκετούς αξιωματικούς του Ναυτικού να τονίζουν την επιβλητικότητα, το νέο σχεδιασμό και τις δυνατότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας υποβρυχίων, ενώ το Ναυτικό επίσης ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ακουστικής Υπεροχής στα υποβρύχια κατηγορίας Virginia ως απάντηση στις προηγμένες ικανότητες των Severodvinsk.

" Ποτέ δεν θέλουμε να φτάσουμε στις ίδιες δυνατότητες με τους Ρώσους, ειδικά στη ζήτημα των σόναρ; θέλουμε πάντα να είμαστε καλύτεροι από οτιδήποτε άλλο υπάρχει εκεί έξω » είχε δηλώσει ο Υποναύαρχος Τζαμπάλεϊ.

Ο Ναύαρχος James Foggo - τώρα Διοικητής της Κοινής Συμμαχικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, εξέφρασε επίσης πόσο εντυπωσιάστηκε με τον σχεδιασμό του Severodvinsk. "Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό υποβρύχιο", είχε δηλώσει ο Foggo στο The National Interest το 2016.

Στη συνέχεια ανέφερε πως “αν κοιτάξετε τον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα δείτε ότι έχουν βάλει τους πόρους τους και τις προσπάθειές τους για έρευνα και ανάπτυξη κατά κύριο λόγο στην υποθαλάσσια περιοχή και στην υποβρύχια δύναμη”.

“Όμως, η Ρωσία θα συνεχίσει να επενδύει στην υποβρύχια έρευνα και ανάπτυξη και θα συνεχίσει να κατασκευάζει έναν
στόλο υποβρυχίων που θα είναι πάντα ικανός, όμως πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τις υποβρύχιες δυνατότητές τους με σκοπό να επιτύχουν την ισοτιμία με τη Δύση” είχε προσθέσει.

Το Καζάν είναι ένα παράδειγμα των προσπαθειών της Ρωσίας να βελτιώσει την υποβρύχια τεχνολογία της.
Το υποβρύχιο είναι περίπου 10 μέτρα μικρότερο από τον προκάτοχό του, αλλά φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός του Yasen-M θεωρείται ότι έχει οκτώ σωλήνες τορπιλών, δηλαδή δύο λιγότερους από το αρχικό Severodvinsk.

Ωστόσο, το νέο υποβρύχιο πιστεύεται ότι ενσωματώνει δύο επιπλέον σωλήνες πυραύλων για συνολικά δέκα σιλό. Κάθε ένα από αυτά τα σιλό πιστεύεται ότι είναι σε θέση να φέρει τέσσερα βλήματα, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά καταστροφικό.

 Δείτε σχετικό βίντεο με το νέο υπερσύγχρονο Ρωσικό υποβρύχιο Kazan K-561 :