Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Παγανιστική φιέστα σε θεατρική παράσταση

Γερμανός καλλιτέχνης, πρόσφερε να δοκιμάσουν το αίμα του οι θεατές -Φωτογραφίες που σοκάρουν
Ο Γερμανός καλλιτέχνης Richard Pfützenreuter σε περφόρμανς που έδωσε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τρύπησε την φλέβα του, και πρόσφερε να γευτούν το αίμα του οι θεατές.
Η απίστευτη παράσταση, έγινε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ The Garden of Dystopian Pleasures.
Ο Pfützenreuter, εμφανιζόμενος σαν ειδικός ιατρός, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των «ερευνών» του, σχετικά με το ανθρώπινο αίμα και τις θαυματουργές ιδιότητες που έχει σαν ...τροφή! Η έρευνα φυσικά ήταν ψεύτικη, ο γερμανός καλλιτέχνης, θέλησε με έναν ακραία σημειολογικό τρόπο, να αναφερθεί στα fake news. Όμως, κάποιοι εκ των θεατών, πείστηκαν, και θέλησαν να δοκιμάσουν.
Η εν λόγω παράσταση, ονομαζόταν «A perverse autohemotherapy» και εκτός από την γευσιγνωσία, προσέφερε και «γνώσεις» αυτοθεραπείας. Συγκεκριμένα, ο γερμανός, ενημέρωσε το κοινό, για τις εργασίες του σοβιετικού φυσικού και φιλόσοφου Alexander Bogdanov (1873-1928) πάνω στο ελιξίριο της ζωής. O Bogdanov, πράγματι, το 1924, είχε κάνει πειράματα, πιστεύοντας ότι ένας γέρος μπορούσε να ξανανιώσει, κάνοντας μεταγγίσεις με το αίμα ενός νέου. Πολλοί πείστηκαν τότε, από τις τρελές θεωρίες του, και μάλιστα η αδελφή του Λένιν, ήταν μία από εκείνες (και εκείνους) που προσφέρθηκαν να γίνουν πειραματόζωα.
Η Περφόρμανς
Στην Αίθουσα Νυκτός της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εμφανίστηκε ο Richard Pfützenreuter, με λευκή ιατρική ρόμπα. Στο μικρό τραπέζι είχε ένα laptop και συνδεμένο σε αυτό, μικροσκόπιο. Σε οθόνη, πίσω, πρόβαλλε δείγματα αίματος, και «ντοκουμέντα» που αποδείκνυαν – όπως έλεγε- την αυτοαιματοθεραπεία.
Αναμιγνύοντας πραγματικά γεγονότα, με εντελώς ψεύτικα, δημιούργησε μια fake θεωρία, και προχώρησε σε μια ακραία σημειολογία.
Κάποια στιγμή, τρύπησε με βελόνα την φλέβα του χεριού του. «Το αίμα είναι υπέροχο και σαν τροφή, και ιδιαίτερα αν τρέφεσαι με το ...δικό σου αίμα!» φώναξε. Σε ένα γυάλινο μικρό μπολ, έβαλε σαντιγί και έσταξε πάνω σταγόνες από το αίμα που κυλούσε στο χέρι του. Με κουταλάκι έφαγε λίγο. «Γευστικότατο!» είπε.
Οι θεατές ήταν αμήχανοι, και πολλοί παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι. Τότε, ο Pfützenreuter, παρουσίασε ένα γερμανικό προϊόν με δημητριακά, σε στρογγυλό σχήμα. Έβαλε λίγα από αυτά, σε πιατάκι. Έσταξε πάνω τους αίμα. «Δοκιμάστε!» παρότρυνε τους θεατές. Κάποιος, δοκίμασε.
Ποιο ήταν το νόημα της ακραίας αυτής παράστασης;
Δεν ήταν εύκολο να το αντιληφθείς, όπως δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς, πολλές φορές, αν μια είδηση, είναι αλήθεια ή ψέμα.
Υπήρχαν στοιχεία, που έδειχναν τι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης. Στο μπράτσο του, υπήρχε υφασμάτινος σφιγκτήρας: η γερμανική σημαία, με την ένδειξη Spielführer. Η λέξη σημαίνει Αρχηγός Παιχνιδιού.
Ο γερμανός καλλιτέχνης, ουσιαστικά ασκούσε μια οξεία κριτική στην πατρίδα του, που σφίγγει τα κράτη της Ευρώπης, με πολιτικές λιτότητας. Τα φτωχά κράτη με τι θα πειστούν να τραφούν; Με το αίμα τους, αρκεί να παρουσιαστεί ως εξαίσιο και θαυματουργό έδεσμα. Αυτό, στην ουσία ήταν το μήνυμα: Φάτε τις σάρκες σας, είναι υπέροχο! Και όλη η fake έρευνα και οι fake ανακοινώσεις που παρουσίασε ο γερμανός, ήταν μια διαδικασία που στόχευε να δείξει την δύναμη που έχουν τα fake.



Πηγή: Γερμανός καλλιτέχνης, πρόσφερε να δοκιμάσουν το αίμα του οι θεατές -Φωτογραφίες που σοκάρουν | iefimerida.gr